2018-02-09 20:24:13
Φωτογραφία για Γαλλία: «Δώρο» 295 δισ. στον στρατό από τον Μακρόν
• Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων έξι μήνες μετά την εξώθηση σε παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

• Περισσότερο και από την αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τους παρατηρητές ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έπεισαν την κυβέρνηση Μακρόν να αυξήσει σημαντικά τις γαλλικές αμυντικές δαπάνες.

Ήταν η πρώτη «εξέγερση» της προεδρίας Μακρόν. Εξέγερση που τον έκα­νε, κατά πολλούς, να διαπράξει το «πρώτο μεγάλο του σφάλμα». Στις 19 Ιουλίου του 2017, ο Αρ­χηγός του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμε­ων, ο Στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ, υπέβαλε ηχηρά παραίτηση διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 για την άμυνα - αλλά και για τον απότομο τρόπο με τον οποίο τον είχε βάλει ο Εμανουέλ Μακρόν στη θέση του, λέγοντάς του δη­μοσίως: «Εγώ είμαι ο Αρχηγός σας!». «Την ώρα που η πέμπτη φάλαγγα της ισλαμιστικής τρο­μοκρατίας απειλεί τη Γαλλία, η παραίτηση του Αρχηγού του Γε­νικού Επιτελείου θεωρείται, και δικαίως, ως μια απώλεια αξιοπι­στίας του Αρχηγού του κράτους, Αρχηγού των ενόπλων δυνάμε­ων, και μια γενικά αποδυνάμωση του στρατού μας» τόνιζε η Ένωση Προστασίας του Γαλλι­κού Στρατού (ASAF) στο ενημε­ρωτικό δελτίο του Αυγούστου.


Έξι μήνες αργότερα, η «Monde» δημοσίευσε την Τρίτη ρεπορτάζ με τίτλο «Η ειρήνη των γενναίων ανάμεσα στον Μακρόν και τον στρατό». «Έξι μήνες μετά τη βί­αιη παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Πιερ ντε Βιλιέ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατί­ας προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τού στρατού. Σχε­δόν γοητευμένοι, οι στρατιωτι­κοί περιμένουν τις πράξεις» επισήμαινε η γαλλικά εφημερίδα. Οι πράξεις ήρθαν χθες. Το νέο «νο­μοσχέδιο στρατιωτικού προγραμ­ματισμού» που παρουσίασε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την αφιέρωση 295 δι­σεκατομμυρίων ευρώ στην άμυνα την περίοδο 2019-2025. Στόχος αυτής της «πρωτοφανούς δημο­σιονομικής προσπάθειας», όπως τη χαρακτήρισε ο Μακρόν, είναι να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας στο 2% του ΑΕΠ το 2025, το ποσοστό που αξιώνει το ΝΑΤΟ από τα μέλη του. Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του γάλλου προέδρου. Ήταν και η αξίωση του Ντε Βιλιέ, έπειτα από μία δε­καετία συνεχών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες -μόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 άρχισε να διορθώνεται αυ­τή η πτώση.

«Ο Μακρόν γνωρίζει πως έκανε λάθος [εξωθώντας ουσι­αστικά σε παραίτηση τον Ντε Βιλιέ], αλλά δεν θα το πει πο­τέ» δήλωναν τις προάλλες στη «Monde» κύκλοι του Ελιζέ. «Μα­θαίνει γρήγορα» ήταν το επώνυ­μο σχόλιο του Ζαν - Ζακ Μπριντέ, προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, μέλους του La Republique en Marche, του κόμματος του γάλλου προ­έδρου. «Ήταν σημαντικό να μη χαθεί χρόνος. Ο σημερινός νό­μος στρατιωτικού προγραμμα­τισμού παύει το 2018, χρειαζό­ταν ένας άλλος για την περίο­δο 2019-2025. Και οι εντάσεις στον κόσμο έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι επιλογές των τελευταίων ετών έθεσαν σε κίν­δυνο τη συνοχή και τις δυνατό­τητες των ενόπλων δυνάμεων μας» πρόσθεσε. «Θα καλύψουμε τις ελλείψεις του παρελθό­ντος και θα χτίσουμε σύγχρο­νες, βιώσιμες, προστατευτικές ένοπλες δυνάμεις» που θα επι­τρέψουν στη Γαλλία να «κρατή­σει τη θέση της», διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Άμυνας.

Τον έπεισαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και από την αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως ήταν, σύμ­φωνα με παρατηρητές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές που έπεισαν την κυβέρ­νηση Μακρόν να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Η αύξη­ση αυτή, ωστόσο, πρέπει κάπως να χωρέσει στις προσπάθειες να ρίξει το έλ­λειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. «Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι διπλή: να επιτύ­χει τον στόχο της αύξησης των αμυντι­κών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 και ταυτόχρονα, να διασφαλίσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε η Φλοράνς Παρλί. Για αυτό και προβλέπει μία αύξηση σε δύο στάδια:

Από 34,2 δισ. ευρώ το 2018 οι αμυ­ντικές δαπάνες θα αυξάνονται κατά 1,7 δισ. ετησίως έως το 2022 (οπότε λήγει η πρώτη, τουλάχιστον, προεδρική θη­τεία του Μακρόν) και κατά 3 δισ. ετη­σίως από το 2023 έως το 2025. Τα 198 δισ. που θα χρειαστούν μεταξύ 2019 και 2023 «είναι καλυμμένα», διαβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας. Τα ποσά που αφο­ρούν τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να «επιβεβαιωθούν» το 2021 με βάση τον ρυθμό της ανάπτυξης. «Θα πρέπει να επαγρυπνούμε» όσον αφορά την εφαρ­μογή αυτών των δεσμεύσεων, σχολίασε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελεί­ου Πιέρ ντε Βιλιέ.

Στα χαρτιά, πάντως, το υπουργείο Άμυνας φιλοδοξεί να δημιουργήσει 6.000 νέ­ες θέσεις εργασίας στις ένοπλες δυνά­μεις μέχρι το 2025 έπειτα από την κα­τάργηση περίπου 60.000 θέσεων εργα­σίας τη δεκαετία 2005-2015. Προτεραι­ότητα θα δοθεί στη βελτίωση των συν­θηκών ζωής και εργασίας στρατιωτών και στρατιωτικών, καθώς και στον εκ­συγχρονισμό των οπλικών συστημά­των (υπάρχει και για τα δύο επείγουσα ανάγκη) με παράλληλη «προετοιμασία του μέλλοντος». Από τις αρχές της θη­τείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανί­ζεται ως ένα είδος πάπα της «Ευρώπης της Άμυνας». Η ενίσχυση των γαλλικών αμυντικών δαπανών δεν είναι παρά μέ­ρος αυτού του σχεδίου.

ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ

(ΤΑ ΝΕΑ-09/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Σάλος στη Γαλλία από την παραίτηση του Aρχηγού των Eνόπλων Δυνάμεων
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με νέα X-RAY εξοπλίζεται η Βουλή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με νέα X-RAY εξοπλίζεται η Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ