2018-02-24 07:39:17
Φωτογραφία για Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο, εξέφρασαν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς, ήταν το αυστηρό μήνημα του Τουσκ στην Άγκυρα. Αφησε μάλιστα να πλανάται η «απειλή» ακύρωσης της μίνι Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βουλγαρία.

Τουσκ: Από τη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί η σχέση της με την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.


Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.

Όπως δήλωσε ο Τουσκ: «Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες».

Στον αέρα η Σύνοδος της Βάρνας

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε.

«Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου» κατέληξε ο Τουσκ.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ