2018-03-16 10:58:26
Φωτογραφία για Πώς θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε εύκολα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου φράσσεται από κάποιον θρόμβο (ισχαιμικό εγκεφαλικό) ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο αρχίσει να αιμορραγεί (αιμορραγικό εγκεφαλικό), οδηγώντας σε βλάβη στον εγκέφαλο.

Ο κοινότερος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80-90% συνολικά των περιπτώσεων, επέρχεται όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο.

Ο χρόνος που παρέρχεται από τη στιγμή που συμβεί το εγκεφαλικό στον άνθρωπο, έως τη στιγμή που δεχθεί την απαραίτητη νοσηλεία είναι κρίσιμος για τη ζωή. Ο χρόνος που περνά δρα λοιπόν επιβαρυντικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποια μόνιμη βλάβη στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με ειδικό νευρολόγο, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση μέσα σε περίπου τρεις ώρες από το εγκεφαλικό, η βλάβη είναι αναστρέψιμη σε σημαντικό βαθμό. Άρα, το ποσοστό επιβίωσης από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έγκειται ακριβώς στη σωστή και άμεση αντίληψη, αναγνώριση και διάγνωση του επεισοδίου ως εγκεφαλικό, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο ή εφικτό.


Ακολουθεί μία συγκλονιστική ιστορία:

Σε μία φιλική παρέα που είχε συγκεντρωθεί για μία μέρα με barbecue, η Τζέιν, σύζυγος ενός άντρα από την παρέα σκόνταψε και έπεσε, ρίχνοντας το πιάτο με το φαγητό της. Ωστόσο ξανασηκώθηκε, διαβεβαίωσε τους φίλους της που της έφεραν ένα άλλο πιάτο με φαγητό, ότι είναι μία χαρά και συνέχισαν. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο σύζυγος της Τζέιν, τηλεφωνούσε στους φίλους τους από το νοσοκομείο ανακοινώνοντάς τους το θάνατο της γυναίκας του. Το πέσιμο της Τζέιν κατά τη διάρκεια του barbecue ήταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γινόταν σε περίπτωση που αυτό είχε διαπιστωθεί εγκαίρως και η Τζέιν είχε διαμετακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι επιβιώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέρνουν.

Αναγνωριστικά σημάδια του εγκεφαλικού

Ως απόρροια της εγκεφαλικής συμφόρησης, υπάρχει ορισμένη συμπτωματολογία που διατρέχει τα περιστατικά του εγκεφαλικού επεισοδίου:

Αδυναμία ή μούδιασμα στο ένα μέρος του σώματος: Η ξαφνική απώλεια δύναμης στο ένα μέρος του σώματος, ειδικά στο χέρι ή το πόδι, πρέπει να σας ανησυχήσει. Ενδέχεται ακόμη, μία πλευρά του προσώπου να «πέσει».Αδυναμία στην ομιλία:Υπάρχει ένα φάσμα σοβαρότητας στην αδυναμία της ομιλίας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε ν’ αρθρώσετε λέξη ή ότι δυσκολεύεστε να καταλάβετε όσα λένε οι συνομιλητές σας. Οτιδήποτε ξεφεύγει από μία φυσιολογική στιγμή που απλώς είστε αφηρημένοι ή ίσως δεν θυμάστε τη λέξη που θέλετε να πείτε, πρέπει να σας ανησυχήσει, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε ότι οι λέξεις «κόλλησαν» στην άκρη της γλώσσας σας.Έχετε έντονο πονοκέφαλο: Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο όπου «αντί να φράξει κάποιο σωληνάκι, δημιουργείται διαρροή σε αυτό και επέρχεται αιμορραγία στον εγκέφαλο». Πρόκειται για πιο σπάνιες περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων, όμως με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Χάνετε μέρος της όρασής σας: Αντί να χάσετε ολόκληρη τη δυνατότητα της όρασης στο ένα μάτι, είναι πιθανό να χάσετε το ίδιο μέρος της όρασης και στα δύο μάτια. Για παράδειγμα, μπορεί κανένα από τα δύο μάτια να μην μπορεί να δει στα αριστερά. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο βολβός του ματιού και το οπτικό νεύρο λειτουργούν κανονικά, όμως έχει υποστεί βλάβη το μέρος του εγκεφάλου το οποίο επεξεργάζεται τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Έχοντας πλέον διαβάσει τα παραπάνω, συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η διαπίστωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου από οποιονδήποτε μη ειδικό είναι πράγματι δύσκολη. Εκείνο λοιπόν το οποίο οφείλουμε να συγκρατήσουμε είναι ότι η ιατρική συνδρομή, σε κάθε περίπτωση υπόνοιας είναι σωτήρια, έστω και εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι το σύμπτωμα οφειλόταν σε κάποια ημικρανία ή κάποια άλλη αιτία μικρότερης σοβαρότητας και επικινδυνότητας.

Τέλος είναι πράγματι χρήσιμο να μάθουμε έναν πρακτικό κανόνα τεσσάρων βημάτων που οδηγεί στη σχετικά ασφαλή διαπίστωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα βήματα λοιπόν αυτά είναι τα εξής:

Χ-Χαμόγελο:Ζητήστε από τον άνθρωπο που υποψιάζεστε ότι έχει υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να σας χαμογελάσει.Λ-Λόγος: Ζητήστε από το άτομο να σας μιλήσει σχηματίζοντας μία λογική πρόταση με νόημα.Α-Ανασήκωμα:Ζητήστε από τον άνθρωπο που έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού να σηκώσει τα δύο του χέρια ψηλά.Γ-Γλώσσα: Μία ακόμη ένδειξη που μαρτυρά την προσβολή από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η γλώσσα: Ζητήστε του να βγάλει τη γλώσσα του και αν διαπιστώσετε πως είναι στραβή ή πέφτει προς τη μία πλευρά, υπάρχει υψηλή πιθανότητα εγκεφαλικού.

Αν κατά την πραγματοποίηση των παραπάνω απλών βημάτων διαπιστωθεί δυσκολία, οφείλετε να σπεύσετε να συνοδεύσετε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, έχοντας στο νου σας την πληρέστερη δυνατή καταγραφή των συμπτωμάτων προκειμένου να κατατοπίσετε τους γιατρούς.

Πηγή: flowmagazine.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ