2018-03-16 11:55:06
Φωτογραφία για Όσα Τρομακτικά και Ομοφοβικά Ακούστηκαν στη Δίκη που Αθωώθηκε ο Αμβρόσιος
Αθωώθηκε με χειροκροτήματα από το κοινό ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, στη δίκη που διεξήχθη την Πέμπτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου. Ο

Αμβρόσιος δικαζόταν σε μια αίθουσα γεμάτη ιερείς, με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω ομοφοβικών του δηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2015, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρόταση της εισαγγελέως, κας. Αργυροπούλου, ήταν η απαλλαγή του κατηγορούμενου, με το σκεπτικό ότι με το κείμενό του, κανένα εξ αυτών των αγαθών στα οποία αναφέρεται ο νόμος δεν απειλείται. «Θα μετατραπείτε σε ιεροδικείο;», είπε στην αγόρευσή της μεταξύ άλλων η δικηγόρος πολιτικής αγωγής.

O Aμβρόσιος κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, χαμογελαστός πλέον.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Μητροπολίτη, μεταξύ άλλων, ανέφεραν σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα πως «η Γερμανία έχει νόμιμη την κτηνοβασία. Θα την κάνουμε κι εμείς;». Επίσης, η πλευρά της υπεράσπισης αναρωτήθηκε αν «είναι νοητική διαταραχή(;)» να ντύνονται παπάδες και να φιλιούνται μπροστά στη Μητρόπολη.


Η υπόθεση ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός -και ειδικά άνθρωπος της Εκκλησίας-, δικαζόταν για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Το κλίμα έξω από τα δικαστήρια

Μέλη της LGBTQ κοινότητας και ντόπιοι αλληλέγγυοι είχαν γεμίσει τον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου στο Αίγιο.

Από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι του Patras Pride, μέλη της LGBTQ κοινότητας και ντόπιοι αλληλέγγυοι είχαν γεμίσει τον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου στο Αίγιο με πανό, rainbow σημαίες και συνθήματα, δημιουργώντας μία αισιόδοξη εικόνα. Παράλληλα, τόσο οι μηνυτές όσο και αλληλέγγυα μέλη της LGBTQ κοινότητας είχαν καταφθάσει από την Αθήνα οδικώς για την ιστορικής σημασίας δίκη. «Τρανς, λεσβίες, ιερείς του αίσχους, είμαστε περήφανα η ντροπή του Έθνους» / «Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί» / «Τη σεξουαλικότητα κανενός δεν κρίνω, ούτε της Παναγίας που το 'κανε με κρίνο» / «Είτε μητροπολίτης είτε απλός πολίτης, για μια ζωή Αμβρόσιε θα είσαι Χρυσαυγίτης», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, με τα πανό να γράφουν «Ενάντια στο θρησκευτικό σκοταδισμό, το φασισμό και την ομοφοβία για την χειραφέτηση και την ελευθερία», «Ενάντια σε φασισμό, σεξισμό και ομοφοβία στο δρόμο να παλέψουμε για την ελευθερία», «Για κάθε σεξιστή και τρανσοφοβικό υπάρχει μία θέση στον Πατραϊκό», «Αγαπάτε Αλλήλους. Θυμάστε;».

Δυνάμεις της αστυνομίας υπήρχαν περιμετρικά του κτιρίου, αλλά και στην είσοδο, κάνοντας έλεγχο στους εισερχομένους, ενώ υποστηρικτές του Μητροπολίτη Αμβρόσιου -πιστοί και κληρικοί- βρίσκονταν στο εσωτερικό του δικαστηρίου περιμένοντας την έναρξη της δίκης. Ανάμεσά τους, ξεχώριζε ένας υποστηρικτής που φορούσε κασκόλ με τον ήλιο της Βεργίνας.

Μίας μικρής σημασίας λεκτική μικροδιαμάχη ξέσπασε μεταξύ ενός υποστηρικτή του Αμβρόσιου και του συγκεντρωμένου πλήθους όταν εξέφρασε ομοφοβικές απόψεις, ζητώντας του να απομακρυνθεί από τη συγκέντρωση. Λίγη ώρα μετά, ένταση δημιουργήθηκε ξανά με έναν διερχόμενο, με αποτέλεσμα ένας από τους αλληλέγγυους να δεχτεί μπουνιά στο πρόσωπο, να σπάσουν τα γυαλιά του και να τραυματιστεί στο μάτι.

Το κλίμα στην είσοδο

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, το πρωί της Πέμπτης.

Με επευφημίες, χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Άξιος», υποδέχτηκαν τον Αμβρόσιο στη αίθουσα του δικαστηρίου οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από πιστούς και ρασοφόρους. Ο μητροπολίτης με φόντο την εικόνα του Χριστού πάνω από την έδρα κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι οκτώ από τους εννέα πολιτικούς ενάγοντες που ήταν παρόντες, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων τους, παρατάχθηκαν στο πλάι. Μάρτυρας απ' την πλευρά των πολιτικών εναγόντων ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Όλα τα ομοφοβικά που ακούστηκαν

Οι τρεις δικηγόροι από την πλευρά της υπεράσπισης του Μητροπολίτη προσπαθούσαν, κάνοντας μία ανάλυση του κειμένου του, παίρνοντας αποσπασματικά κομμάτια από παραγράφους, να αποδείξουν ότι δεν αναφερόταν καν στους ομοφυλόφιλους αλλά στους πολιτικούς. Αυτή ήταν και η υπερασπιστική γραμμή η οποία στάθηκε εκεί κι όχι σε μία υπερασπιστική γραμμή περί ελευθερίας του λόγου. Εκτός αυτού, η πλευρά της υπεράσπισης επιδόθηκε σε ένα ομοφοβικό κρεσέντο με τους τόνους να ανεβαίνουν αρκετές φορές κατά την διάρκεια της δίκης. Η υπεράσπιση ήταν προσβλητική τόσο προς τους μάρτυρες όσο και προς την δικηγόρο Κλειώ Παπαπαντολέων. Μάλιστα, ανάμεσα στους δικηγόρους υπεράσπισης υπήρχε και δικηγόρος υπεράσπισης και στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δικηγόρος υπεράσπισης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόθεση του Μητροπολίτη ήταν να «καυτηριάσει το νομοσχέδιο για την ασέλγεια μεταξύ αρρένων». Στο σκεπτικό τους, η Κλειώ Παπαπαντολέων απάντησε εύστοχα: «Είναι αδιανόητο να πρέπει να αποδείξει ότι είναι ομοφυλόφιλος, πέρα από τη δήλωσή του».

Η πρόεδρος κα. Σταμάτη, φορώντας τον χρυσό σταυρό στον λαιμό της, προσπαθούσε με τις ερωτήσεις της να δείξει ότι οι αναφορές του Μητροπολίτη ήταν στους διοικούντες κι όχι στους ομοφυλόφιλους. «Η πρόεδρος είπε ότι αναφέρονται στους πολιτικούς, όχι στους ομοφυλόφιλους», είπε κάθετα. Σε ερώτησή της, η πρόεδρος αναρωτήθηκε τι εννοεί ο Μητροπολίτης με το «μαυρίστε τους», με τον Λύο Καλοβυρνά να απαντά πως «Η μία ανάγνωση είναι "μαυρίστε τους στο ξύλο" και η άλλη, πολιτικά στις κάλπες. Ενώ η πρόεδρος επέμενε ότι η αναφορά είναι για τις κάλπες, ο κ. Καλοβυρνάς επεσήμανε πως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι «στο ξύλο».

«Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους νόμους της φύσης. Είναι κοινωνικό κακούργημα είναι αμαρτία. Όσοι τη βιώνουν είτε την υποστηρίζουν, είναι αποβράσματα της κοινωνίας;», ρώτησε η Κλειώ επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος παρέλειψε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Επίσης, προσέθεσε ότι στην απολογία στον ανακριτή, ο Μητροπολίτης είπε ότι είχε αναφορά στα πολιτικά πρόσωπα κι όχι στους ομοφυλόφιλους, ενώ σε άλλες δηλώσεις του, όπως σε νέα ανάρτηση στο blog του, αναφερόταν ότι διώκεται λόγω των απόψεών του για την ομοφυλοφιλία.

«Αν τον πω δεσποινίς μου, θα θιγεί;»

 «Τον Φρόιντ τον έχετε ακούσει;», ρώτησε δικηγόρος του Αμβρόσιου, σημειώνοντας ότι «Ο Φρόιντ λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι». «Δεν έχει σχέση», λέει η πρόεδρος. «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Αν σας πω ότι είστε τoιούτος το δέχεστε;», είπε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Αν τον πω δεσποινίς μου, θα θιγεί;». Οι ερωτήσεις έφεραν ένταση στην αίθουσα, με την Κλειώ Παπαπαντολέων να λέει: «Θα σέβεστε τον μάρτυρα» και την πρόεδρο να ζητά να γίνονται ερωτήσεις επί του κατηγορητηρίου και καμία άλλη ερώτηση.

vice.com
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ