2018-04-06 18:06:28
Φωτογραφία για Ψωρίαση: Με ποιες ασθένειες σχετίζεται
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει περίπου 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) που συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, φαγούρα και πόνο, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τύποι της. Στην πραγματικότητα, η ψωρίαση δεν είναι μία ενιαία ασθένεια. Υπάρχουν διάφορες μορφές της οι οποίες είναι όλες αυτοάνοσες, δηλαδή προκαλούνται από επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκδηλώνονται όμως με διαφορετικό τρόπο. Άλλες είναι γενικευμένες και άλλες τοπικές.

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται μέχρι και επτά φορά γρηγορότερα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα. Η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος αντί να διαρκεί 28-30 ημέρες, διαρκεί 4-6 ημέρες, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).


Αλλά δεν πρόκειται απλώς για ένα αισθητικό πρόβλημα καθώς οι πάσχοντες από ψωρίαση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν φαινομενικά άσχετες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία και η υπέρταση έχουν διπλάσια συχνότητα στους ψωριασικούς σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ενώ ο διαβήτης είναι 50% πιο συχνός.

Είναι τεκμηριωμένο ότι η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άλλων παθήσεων (συνοσηρότητες) όπως η χρόνια νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος. Όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση, τόσο περισσότερο επηρεάζει τις άλλες ασθένειες αλλά δεν είναι ωστόσο γνωστό, προς το παρόν, πως συμβαίνει αυτό. Όσο περισσότερη επιφάνεια του σώματος επηρεάζεται από την ψωρίαση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς από οποιαδήποτε αιτία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από επτά στους 10 πάσχοντες από ψωρίαση έχουν επίσης ένα ή περισσότερα άλλα χρόνια νοσήματα. Συνυπάρχει με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδης διαβήτη και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn. Γι’ αυτό θεωρείται μία συστηματική φλεγμονώδης ανοσολογική οντότητα. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 30% των ασθενών έχει ψωριασική αρθρίτιδα (στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 11%) που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και την κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν:

2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας

1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη

2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης

1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα (ήπια ψωρίαση)

7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα (σοβαρή ψωρίαση)

1,5 φορά υψηλότερη θνησιμότητα (σοβαρή ψωρίαση)

Τα καρδιαγγειακά

Είναι τεκμηριωμένο ότι η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακών και φλεβικών παθήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι θρομβώσεις των φλεβών και η πνευμονική εμβολή.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ ψωρίασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1960, σχετικά πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η επίμονη, χρόνια φλεγμονή της ψωρίασης σε μεγάλα τμήματα του σώματος οδηγεί σε φλεγμονή των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η φλεγμονή είναι η γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης που αποτελεί τη βάση των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι ένα μόριο που ονομάζεται ιντερλευκίνη 6 ή IL-6 βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο δέρμα των πασχόντων και πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλεί την ασθένεια ή τις καρδιαγγειακές συννοσηρότητές της. Οι ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν επίσης υψηλά επίπεδα IL-6 στο αίμα τους. Η ιντερλευκίνη 6 είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί δραστικές ανοσολογικές αποκρίσεις στο δέρμα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ