2018-04-13 13:21:30
Φωτογραφία για Μπροστά σε πρόστιμο-μαμούθ για σκουπίδια η Κύπρος
Τον κίνδυνο επιβολής προστίμου πέραν των €50 εκατ. για τη διατήρηση της λειτουργίας του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη παρά το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν εκπνεύσει προ πολλού, επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να καταδείξει την αναγκαιότητα εξεύρεσης συμφωνίας με την εταιρεία Helector για τη μεταφορά σκουπιδιών από την επαρχία Λευκωσίας στο εργοστάσιο της Κόσιης.

Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέφερε σαφέστατο μήνυμα, όπως οι συζητήσεις κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη σύσκεψη ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής έθεσε το θέμα του επείγοντος της επίτευξης λύσης με την ανάδοχο εταιρεία, κάτι που όπως τόνισε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, κυρίως λόγο της εκκρεμότητας με το σκυβαλότοπο Κοτσιάτη και την καταδικαστική απόφαση για την Κύπρο η οποία επισύρει πρόστιμο μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φέρεται να συμφώνησε με την επίκληση του επείγοντος και ο Γενικός Εισαγγελέας.


Επομένως, με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη επισπεύδεται η διαδικασία και πλέον έχει καθοριστεί για αύριο έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Στη συνεδρία θα παραβρεθεί προσωπικά και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας κάτι που σημαίνει ότι τα όποια πιθανά νομικά προβλήματα προκύψουν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας θα επιλυθούν αυθημερόν.

Με βάση τη νέα συμφωνία η τιμή μειώνεται για τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στο εργοστάσιο της Κόσιης από €64 ανά τόνο που είναι σήμερα στα €39,90. Η νέα τιμή θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2016 μέχρι την ημέρα παράδοσης των πρώτων ποσοτήτων από την επαρχία Λευκωσίας.

Σήμερα το εργοστάσιο παραλαμβάνει ετησίως 110.000 τόνους απορρίμματα. Ακολούθως και μέχρι την ολοκλήρωση του συμβολαίου το 2020, θα ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις: Οι πρώτοι 70.000 τόνοι στην τιμή των €36 ανά τόνο, οι επόμενες 30.000 τόνοι στην τιμή των €19 και οι τελευταίες 20.000 τόνοι στην τιμή των €10 ανά τόνο. Οι τελευταίοι 50.000 τόνοι προορίζονται για ταφή.

Επομένως στο εργοστάσιο θα καταλήγουν συνολικά 230.000 τόνοι σκουπιδιών από τις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική η κυβερνητική πλευρά έχει δεσμευτεί να καταβάλει στην εταιρεία Helector δεδουλευμένα περίπου €20 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο, κατά την εξέταση της προκαταρκτικής συμφωνίας σε συνεδρία της ΚΕΑΑ, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε ότι το εφάπαξ ποσό των €20 εκατ. που το Υπουργείο Γεωργίας εισηγείται να δοθεί στον ανάδοχο ως δήθεν οφειλόμενο ποσό, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από €13 εκατ. περίπου, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να εξεταστεί η δυνατότητα έγκρισης τέτοιας συμφωνίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ