2018-04-15 09:59:49
Φωτογραφία για ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟ Σ.Α. ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, κατέθεσαν χθες στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, σύμφωνα με διπλωμάτες. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση», διευκρίνισε διπλωματική πηγή. Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού». Επιπλέον, καλείται το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).


Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στήριξη Νετανιάχου στις επιδρομές υπό τις ΗΠΑ στη Συρία

Την στήριξή του στις επιδρομές των ΗΠΑ, της Γαλλία και της Βρετανίας στη Συρία εξέφρασε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του POTUS (Αμερικανού προέδρου) Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες», δήλωσε ο Ντενανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου στο Twitter. Όπως τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οι τρεις δυτικές χώρες «επέδειξαν ότι η δέσμευσή τους δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις αρχών».

Εν τω μεταξύ, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να υπάρξει μια συνολική λύση για τη Συρία θα επιδιώξει η Γαλλία, σύμφωνα με όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο. Όπως επίσης έγινε γνωστό από το γραφείο του κ. Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις δηλώσεις που έκανε και την υποστήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία.

Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε. Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία.

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που, όπως φαίνεται, έπεισε τον Αμερικανικό Πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση, αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση, για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία. Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η Ε.Ε. απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις. «Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο Πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση, ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε . Τελικά, ο Mάτις επικράτησε και, ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.

Οι περιορισμένες επιθέσεις στη Συρία άφησαν όμως τον Πούτιν να πετύχει το σκοπό του, να σώσει τα προσχήματα. Μπορεί να αποφύγει την κλιμάκωση και μάλλον θα το κάνει. Αλλά όποια και αν είναι η απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τη νύχτα του Σαββάτου, μια ενδεχόμενη σύγκρουση των πάλι ποτέ δυο υπερδυνάμεων δεν έχει έρθει ποτέ ξανά τόσο κοντά.

ΑΜΠΕ/AFP/Sputnik

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ