2018-04-19 08:07:45
Φωτογραφία για Η καθιστική ζωή αραιώνει τον έσω κροταφικό λοβό;
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως συμβαίνει με το κάπνισμα και τον διαβήτη.

Τώρα, ερευνητές από το University of California, στο Λος Άντζελες βρήκαν ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με μείωση του μεγέθους μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τον σχηματισμό της μνήμης. Η έρευνα αφορούσε μεσήλικες και των ηλικιωμένους και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS One.

Οι ερευνητές εξέτασαν 35 άτομα ηλικίας 45-75 ετών και τους ρώτησαν για τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και τον μέσο αριθμό ωρών καθιστικής ζωής της προηγούμενης εβδομάδας. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης, η οποία παρέχει μια λεπτομερή εικόνα στον έσω κροταφικό λοβό (medial temporal lobe), μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέας μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της αραίωσης του έσω κροταφικού λοβού και ότι η σωματική άσκηση, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα, είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής για παρατεταμένες περιόδους.


Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η υπερβολική καθιστική ζωή προκαλεί λεπτότερες δομές εγκεφάλου διότι μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες γι’ αυτό. Δείχνει όμως μια συσχέτιση. Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής συνδέθηκε με μείωση κατά 2% του πάχους του έσω κροταφικού λοβού.

Η έρευνα δείχνει ότι, σε σύγκριση με ένα άτομο που κάθεται για 10 ώρες την ημέρα, κάποιος της ίδιας ηλικίας που κάθεται για 15 ώρες θα έχει ένα έσω κροταφικό λοβό κατά 10% λεπτότερο.

Οι ερευνητές ελπίζουν να παρακολουθήσουν μια ομάδα ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καθορίσουν αν η καθιστική ζωή προκαλεί πράγματι την αραίωση εγκεφαλικών περιοχών και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το φύλο, η φυλή και το βάρος στην υγεία του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος, βασίζεται σε επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για να διατηρηθεί και να αντισταθεί στις καταστροφές της γήρανσης. Εάν η καθιστική ζωή θέτει σε κίνδυνο αυτές τις προμήθειες, τότε είναι λογικό ότι οι ευαίσθητες φλοιώδεις δομές του εγκεφάλου θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τον όγκο και την πυκνότητά τους, είπαν οι ερευνητές.

Η αραίωση στον έσω κροταφικό λοβό μπορεί να αποτελεί πρόδρομο για τη γνωστική παρακμή και την άνοια στους μεσήλικες και τους μεγαλύτερους ενήλικες. Η μείωση της καθιστικής ζωής μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, ανέφεραν ερευνητές.

Ο κροταφικός λοβός του εγκεφάλου βρίσκεται στο πλάγιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου, κοντά στους κροτάφους. Είναι υπεύθυνος για την ακοή, την αντίληψη σύνθετων εικόνων, την κατανόηση της ομιλίας (στο αριστερό ημισφαίριο) καθώς και συμπεριφορές που είναι υπεύθυνες για τα κίνητρα και το συναίσθημα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ