2018-05-07 21:22:28
Φωτογραφία για Η «ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ» ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ» ΛΙΒΑΝΟΥ
Για πολλοστή φορά αναγκάζεται να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών στην υπόθεση της καταγγελίας που επανέφεραν χθες και τα «Παραπολιτικά». Και αυτό διότι, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη, επανήλθε σήμερα, Δευτέρα, αναφέροντας τα εξής:

«Ο κ. Τσακαλώτος για 15η μέρα αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για την καταγγελία του επιχειρηματία Ιωσήφ Λιβανού, ότι ο σύμβουλός του Αλέξης Πουλιάσης ζήτησε μίζα 1,8 εκ ευρώ. Το ερώτημα που του απευθύνει η Νέα Δημοκρατία είναι συγκεκριμένο. Αν ο κ. Τσακαλώτος πιστεύει ότι έχει στηθεί μια σκευωρία σε βάρος του, γιατί δεν έχει ήδη υποβάλει μήνυση εναντίον του κ. Λιβανού;».

 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζουν ξανά ότι: Εδώ και 174 ημέρες (14.11.17) η υπόθεση της καταγγελίας βρίσκεται στη Δικαιοσύνη κατόπιν πρωτοβουλίας του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών.​

Εδώ και 10 ημέρες (28.4.18) έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών σχετικώς με το θέμα. «Είναι προφανές ότι η κ
. Σπυράκη θεωρεί σήμερα αξιόπιστες τις καταγγελίες ενός ανθρώπου, ο οποίος το 2012 είχε καταγγείλει τρία κορυφαία πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. για εμπλοκή σε μίζες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορίες για τις οποίες και οι τρεις απαλλάχθηκαν το 2013 από την Δικαιοσύνη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «​Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι πιο προσβλητικό ​για τον Υπουργό Οικονομικών ή για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην πρόεδρο του κόμματός της», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Τι απάντησε αναλυτικά πριν 10 ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών:

1) Από το 2007 έχει ψηφιστεί διάταξη, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής σε περίπτωση καταγγελίας για φοροδιαφυγή.

2) Από την ψήφισή της και μετά η συγκεκριμένη διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε από καμία κυβέρνηση, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η υπουργική απόφαση, που θα καθόριζε τα θέματα και τις ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της.

3) Οι λόγοι είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη γενική διατύπωση της ρύθμισης του άρθρου 7 και 7β του Ν.3610 / 2007,  που με τη σειρά της επιφέρει δυσκολία απόδειξης του ρόλου ενός καταγγέλλοντος, του ύψους της φοροδιαφυγής, των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για να εφαρμόσουν τις διαδικασίες κ.λπ.

4) Άρα, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών πράξη που να αφορά ατομικά τον καταγγέλλοντα ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο.  Επομένως δεν υπήρχε καν το έδαφος για οποιαδήποτε συναλλαγή.

5) Ο καταγγέλλων, είτε ατομικά είτε μέσω  δικηγόρων του, έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο Υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην προσπάθεια του να "δικαιωθεί" δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του Υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία.

6) Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ