2018-05-08 07:41:09
Φωτογραφία για Κύπρος: Τι λέει ο Γ. Ελεγκτής για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων
Ελλείψεις στην υφιστάμενη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε σχετικές πρόνοιες για τη λειτουργία θεματικών πάρκων, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε έκθεσή της με θέμα «Δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων σε περιοχή των Κοινοτήτων Τόχνης και Ψεματισμένου».

Η έκθεση ετοιμάστηκε με οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αξιολόγηση στοιχείων για τη χρονική περίοδο 2013-2017, σχετικά με την τότε πρόθεση ισραηλινής εταιρείας να δημιουργούσε θεματικό πάρκο ή και φάρμα κροκοδείλων σε περιοχή των κοινοτήτων Τόχνης και Ψεματισμένου, όμως η πρόθεση της εταιρείας δεν προχώρησε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, επειδή η αιτήτρια εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, προκειμένου να δρομολογηθεί σχετική διαδικασία για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή, «θεωρούμε ότι τα ευρήματα που παρατίθενται στην παρούσα Έκθεση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση τυχόν νέας πολεοδομικής αίτησης σε σχέση με τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων, ανεξάρτητα για ποια περιοχή αυτή αφορά».


Ως πρώτο συμπέρασμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει πως η εξέταση της εισαγωγής κροκοδείλων και δημιουργίας θεματικού πάρκου ή και φάρμας κροκοδείλων στην Κύπρο είναι ένα πολυδιάστατο θέμα, «το οποίο, κατά την άποψη μας, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατ΄εξοχή θέμα πολιτικής απόφασης, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένες αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων Τμημάτων και Φορέων».

Επίσης, διαπιστώνει ότι παρατηρούνται ελλείψεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε σχετικές πρόνοιες για τη λειτουργία θεματικών πάρκων.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την αίτηση για δημιουργία θεματικού πάρκου σε περιοχή των κοινοτήτων Τόχνης και Ψεματισμένου δεν είχε εκπονηθεί «μελέτη βιωσιμότητας του έργου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα της όλης ανάπτυξης, αφού, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της πρώτης συνεδρίας της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ημερ. 3/10/2014, στόχος της εταιρείας ήταν το έργο να συντηρείται από έσοδα των επισκεπτών. Στην ίδια συνεδρία, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε σε "επένδυση εκατομμυρίων", ενώ σε άλλο σημείο ανάφερε ότι η βιωσιμότητα του έργου υπολογίστηκε ότι μπορεί να επιτυγχάνεται με ελάχιστο αριθμό επισκεπτών 90 άτομα καθημερινά, στοιχεία προφανώς αντικρουόμενα».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι, σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), «ο αριθμός των επισκεπτών αναμενόταν να ανέρχεται σε 250-300 ανά ημέρα. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του έργου είναι σημαντική, αφού σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας το Κράτος θα κληθεί να διαχειριστεί την τύχη των κροκοδείλων που τυχόν θα απομείνουν».

Σύμφωνα με την έκθεση:

● Χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία στην εκτροφή κροκοδείλων και γενικότερα στην περίθαλψη των κροκοδείλων δεν θα μπορεί, σε περίπτωση που επιτραπεί τέτοια ανάπτυξη, να ασκηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος γενικότερα από τις αρμόδιες Αρχές.

● O τεράστιος αριθμός κροκοδείλων (1.002) που πρότειναν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι δεν συνάδει με τον σκοπό ενός θεματικού πάρκου, καθότι, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ένας πολύ μικρότερος αριθμός κροκοδείλων (170-220) θα επιτελούσε τον αναμενόμενο σκοπό.

● Δεν έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του έργου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα της όλης ανάπτυξης.

Τέλος η Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράζει την ανησυχία της «ως προς τις μελλοντικές προθέσεις των αιτητών, καθότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εισαγωγής, σε αρχικό στάδιο, 170-220 κροκοδείλων και στη συνέχεια να προωθηθεί η εισαγωγή 800 περίπου επιπρόσθετων κροκοδείλων που ενδεχομένως να είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του θεματικού πάρκου και σε εκτροφείο με σκοπό την εμπορία ζωντανών κροκοδείλων, του κρέατος καθώς και του δέρματός τους, όπως ήταν και η αρχική πρόθεση της ισραηλινής εταιρείας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ