2018-05-09 14:51:19
Φωτογραφία για EBRD: ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,2% ΕΦΕΤΟΣ
Αμετάβλητες διατηρεί τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία και εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα αναθεωρεί προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για αρκετές οικονομίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως και για την περιοχή της Ασίας, κάνοντας λόγο για συνέχεια στην ευρεία ανάκαμψη. Προειδοποιεί πάντως ότι δεν λείπουν οι κίνδυνοι, με κυριότερους το αυξανόμενο εταιρικό χρέος, τις υψηλές αποτιμήσεις στις αγορές και τον λαϊκισμό.

 

Η EBRD εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,2% φέτος, ενώ προβλέπει ότι θα ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 2,3% το 2019. Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η «η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά περαιτέρω, ύστερα από μία εξαιρετική σεζόν για τον τουρισμό το 2017 και αύξηση της απασχόλησης». Βλέπει βελτιωμένες προοπτικές για την αγορά εργασίας και τις επενδύσεις και τόνωση της εμπιστοσύνης. 


Yπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ κατέβασε πρόσφατα τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2% φέτος και στο 1,8% για το 2019. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2% τόσο το 2018 όσο και την επόμενη χρονιά. 

Η EBRD παρακολουθεί την πορεία 37 οικονομιών σε τρεις ηπείρους, από την Εσθονία έως την Αίγυπτο και από το Μαρόκο έως τη Μογγολία. Για την ομάδα αυτή βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% για το 2018, έναντι εκτίμησης για 3% στην έκθεση του Νοεμβρίου. Υπολογίζει ότι το 2019 θα κατεβάσουν ελαφρώς ταχύτητα στο 3,2%. Πρόκειται για επιβράδυνση σε σχέση με τους ρυθμούς 3,8% του 2017, γεγονός που αντανακλά το περιβάλλον αβεβαιότητας και τους κινδύνους, που προναφέραμε. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ