2018-05-16 11:46:16
Φωτογραφία για Πόση είναι η νικοτίνη που υπάρχει σε ένα και μόνο τσιγάρο;
Αν και υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστές τσιγάρων, ο καθένας με πολλαπλά προϊόντα, σχεδόν όλα τα τσιγάρα παράγονται με τον ίδιο τρόπο.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους, τα τσιγάρα επηρεάζουν τους ανθρώπους με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη εταιρεία που τα κατασκευάζει. Τελικά όμως πόση νικοτίνη υπάρχει σ’ ένα τσιγάρο;

Τα στοιχεία

Το μέσο τσιγάρο περιέχει περίπου 9mg νικοτίνης. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η ποσότητα της νικοτίνης που καταπίνεται από τον καπνιστή. Τα τσιγάρα καίγονται και ο καπνός εισπνέεται από το άτομο, οπότε η νικοτίνη απορροφάται μέσα από τον καπνό. Η ποσότητα της νικοτίνης που εισέρχεται στην πραγματικότητα στο σώμα με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως μικρότερη από 1mg.

Η σπουδαιότητα

Ένα μιλιγκράμ νικοτίνης δεν είναι αρκετά σημαντικό για να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε ένα ανθρώπινο σώμα
. Ωστόσο, η νικοτίνη δεν είναι η κύρια αιτία ανησυχίας για τα τσιγάρα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να καταποθεί  η νικοτίνη είναι που παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τους καπνιστές. Η νικοτίνη, μαζί με εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, συνδέεται με την πίσσα μέσα στον καπνό και απορροφάται από τους πνεύμονες. Η νικοτίνη απορροφάται μέσα στο σώμα γρήγορα, αλλά η πίσσα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεν είναι. Αυτές οι ουσίες της πίσσας προσκολλώνται στον πνευμονικό ιστό και με την πάροδο του χρόνου, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση, δημιουργεί μια παχιά συγκέντρωση που σκοτώνει τον ιστό των πνευμόνων.

Χρονικό πλαίσιο

Κατά την πρώτη εισπνοή καπνού από ένα τσιγάρο, η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλό σου σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και φθάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Η αρχική επίδραση στον εγκέφαλό σου εξαρτάται από μια σειρά από συνθήκες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η νικοτίνη δρα ως ήπια καταστολή. Η νικοτίνη είναι ένα ταχείας δράσης χημικό και χρησιμοποιείται γρήγορα από το σώμα σου. Όλα τα ίχνη της νικοτίνης είναι συνήθως μη ανιχνεύσιμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά το τελευταίο τσιγάρο που έκανες. Το πόσο καιρό είσαι καπνιστής, σε συνδυασμό με το μεταβολισμό σου και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, θα καθορίσει πόσο καιρό θα πάρει για να φύγουν τα τελευταία ίχνη της νικοτίνης από το σώμα σου.

Αποτελέσματα

Η επίδραση της νικοτίνης είναι η ψυχική και σωματική. Όταν η νικοτίνη φτάνει πρώτα στον εγκέφαλο μετά από την εισπνοή του καπνού, το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα χαλαρό και ελαφρύ αίσθημα ευφορίας.

Μετά που η νικοτίνη φθάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα λίγα λεπτά αργότερα, αυτή η ήρεμη αίσθηση μετατρέπεται συχνά σε μια πιο ισχυρή φυσική αίσθηση. Αυτά τα αποτελέσματα διαρκούν για αρκετά λεπτά ακόμα, αλλά επειδή η μείωσή τους είναι αργή και σταθερή, συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από τον καπνιστή έως ότου παρέλθει πολύ περισσότερος  χρόνος.

Εάν είσαι από εκείνους που καπνίζουν αρκετά τσιγάρα μέσα στη μέρα, το κάνεις επειδή το σώμα σου έχει συνηθίσει τις φυσικές συνέπειες της νικοτίνης στο νευρικό σου σύστημα.

Προειδοποίηση

Εκτός από τους ευρέως διαδεδομένους κινδύνους που προκαλούνται από το κάπνισμα, υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι για την υγεία σου που συνδέονται άμεσα με τη νικοτίνη.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο την καταπίνεις, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της ανάπτυξης καρκίνου. Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, όπου κυρίως καταλήγουν στην  ανάπτυξη του καρκίνου συνήθως στο στόμα, τα χείλη, το λαιμό και τους πνεύμονες, η νικοτίνη που προσλαμβάνεται με άλλους τρόπους αυξάνει την πιθανότητα του καρκίνου γενικά. Γι’ αυτό λοιπόν εξέτασε όλα τα παραπάνω και σκέψου λίγο περισσότερο την υγεία σου την επόμενη φορά που θα πας να ανάψεις το τσιγάρο σου.

Πηγή: ipop.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ