2018-05-28 23:19:18
Φωτογραφία για Το «Σκοτεινό Δωμάτιο» που ρίχνει άπλετο φως στη ζωή παιδιών με προβλήματα όρασης εγκαινιάστηκε στο ΚΕΑΤ Καλλιθέας
Αγαπούν τα παιδιά και το αποδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις και τα έργα τους...Βρέθηκα, λοιπόν, στους χώρους του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών στην Καλλιθέα για να παρακολουθήσω από κοντά τα εγκαίνια του Ειδικού Πολυαισθητηριακού Χώρου-"Σκοτεινό Δωμάτιο" και οι στιγμές που έζησα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές.

Πριν φτάσω σε αυτές, όμως, θα σας πω λίγα πράγματα παραπάνω για την ειδικά διαμορφωμένη αυτήν αίθουσα, που στόχο έχει να κάνει την ζωή των παιδιών με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες πολύ πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η αίθουσα αποτελεί ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση και προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από όλες τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο ΚΕΑΤ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία Όρασης «Μπέττυ Λεωτσάκου» και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Προνηπιακό Τμήμα ΚΕΑΤ.


Στόχος της είναι να ενισχύσει, μέσω του ειδικού εξοπλισμού της, τις κινητικές εμπειρίες των παιδιών με αναπηρία όρασης ή/και με άλλες πολλαπλές αναπηρίες. Τα πολυαισθητηριακά δωμάτια υπάρχουν σε σχολεία του εξωτερικού πάνω από 25 χρόνια και ουσιαστικά «ξυπνούν» και τις πέντε αισθήσεις και δίνουν το περιθώριο στα παιδιά να απολαύσουν ένα διασκεδαστικό και ασφαλές περιβάλλον.

Στον συγκεκριμένο χώρο στην Καλλιθέα, που άνοιξε τις πύλες του σήμερα, Παρασκευή 25 Μαΐου, ένας σωλήνας με φυσαλίδες, μία πισίνα γεμάτη με μπάλες και μηχανισμούς δόνησης, απτά και χρωματιστά banners στους τοίχους και στρώματα για ασφάλεια στο πάτωμα θα χαρίσουν στα παιδιά διασκεδαστικές στιγμές και ευχάριστες δραστηριότητες.

Στα εγκαίνια της αίθουσας παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώ Φωτίου, η οποία στην ομιλία της εξήρε τη δράστη του ΚΕΑΤ, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, αποκάλυψε, ότι μέσα στο 2018 θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, το οποίο θα θέτει κανόνες που θα στοχεύουν στην αποϊδρυματοποίηση, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

«Στόχος θα είναι τα παιδιά να φεύγουν από τα ιδρύματα. Να μένουν με τις οικογένειές τους και εμείς να τα βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Στόχος είναι τα ανοιχτά ιδρύματα, που δεν κρατούν τα παιδιά έξω από την κοινωνία, αλλά τους επιτρέπουν να είναι μέλη της κοινότητας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο κος. Μενέλαος Τσαούσης, διοικητής του ΚΕΑΤ, φανερά συγκινημένος, στο καλωσόρισμά του, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αίθουσας και τόνισε, πως είναι ένας χώρος απαραίτητος για τη στήριξη των παιδιών, ο οποίος μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες, μιας και οι δράσεις του προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Το συγκινητικότερο κομμάτι της ημέρας, όμως, ήταν η στιγμή που τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού Τυφλών Καλλιθέας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών Καλλιθέαςανέβηκαν στην σκηνή και, με την βοήθεια εκπαιδευτικών και εργοθεραπευτών, τραγούδησαν όλα μαζί Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ