2012-06-02 21:43:02
Φωτογραφία για Μια αποκαλυπτική περίπτωση φωτογήρανσης…
του Δημήτρη Τρικεριώτη

Στο περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκε η περίπτωση 68χρονου άνδρα... με 25ετές ιστορικό προοδευτικής και ασυμπτωματικής πάχυνσης και βαθειάς ρυτίδωσης της αριστερής πλευράς του προσώπου, ο οποίος ήταν οδηγός νταλίκας επί 28 χρόνια. Η φυσική εξέταση και η ιστολογική εικόνα ήταν συμβατές με φωτογήρανση.

Οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) διαπερνούν το γιάλινο τζάμι και διεισδύουν στην επιδερμίδα και τα ανώτερα στρώματα του χορίου. Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία UVA μπορεί να προκαλέσει πάχυνση της επιδερμίδας και της κερατίνης στιβάδας, όπως και καταστροφή των ελαστικών ινών Παρότι οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVΒ) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι και οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστικές μεταλλάξεις στο DNA και καρκίνο του δέρματος.

Αυτή η περίπτωση της «Ετερόπλευρης φωτογήρανσης», που δημοσιεύθηκε από τους J.R.S. Gordon και J.C. Brieva του Northwestern University του Chicago, καταδεικνύει με αποκαλυπτικό τρόπο την ανάγκη της αντιηλιακής προστασίας.

gnathion.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ