2018-06-27 17:01:03
Φωτογραφία για Η γνώμη των άλλων είναι πραγματικά τόσο σημαντική;
Μήπως το να παραμένουμε ο εαυτός μας μάς ισχυροποιεί περισσότερο σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και πολυπλοκότητα; Πώς καταφέρνουμε, όμως, να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα της προσωπικότητάς μας; Επτά τρόποι για να μη μας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς!

Αν υπήρχε το δίλημμα ανάμεσα στο να μείνουμε ο εαυτός μας ή να πάμε κόντρα στο ρεύμα, τι θα επιλέγαμε; Θυσιάζουμε τις προσωπικές μας επιλογές για χάρη συμμαχιών ή συναναστροφών; Καθώς μεγαλώνουμε σε ένα κόσμο που κυριαρχούν η δικτύωση και η αναγκαιότητα ένταξης σε ομάδες, αξίες όπως η αυθεντικότητα ή η μοναδικότητα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν ζωντανές. Όταν είμαστε νέες, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιες είμαστε πραγματικά και πού ακριβώς κολλάμε… Συνεργαζόμαστε, γινόμαστε μέλη μιας κοινότητας, επιλέγουμε παρέες και ακολουθούμε. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, αναζητάμε τον δικό μας χώρο και ανθρώπους που θα υποστηρίξουν και θα σεβαστούν την ανεξαρτησία μας. Το κάνουμε όμως;


Αν απεχθανόμαστε την τεχνολογική εξάρτηση από συσκευές, θα έπρεπε να μην φοβόμαστε να το δηλώσουμε και ας φανούμε οπισθοδρομικές. Αν ονειρευόμαστε μια καριέρα σε ανώτερες θέσεις διοίκησης, δεν θα έπρεπε να παρασυρθούμε σ’ ένα ασφαλή διορισμό στο ελληνικό δημόσιο. Αν λατρεύουμε το κρέας, δεν θα έπρεπε να συχνάζουμε με τις φίλες μας στα vegan μέρη που προτιμούν εκείνες. Σωστά; Είναι όμως πάντα έτσι; Μήπως υπολογίζουμε πολύ τη γνώμη των άλλων και κρύβουμε τις πραγματικές μας επιθυμίες; Μήπως υποκρινόμαστε ότι είμαστε άλλες από το αληθινό μας πρόσωπο; Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε σύγχυση και παρεξηγήσεις στο τέλος της ημέρας. Αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις συμβουλές που ακολουθούν, ίσως σπάσουμε τις ..αλυσίδες της μάζας.

1. Κάνουμε μια λίστα με 10 αξίες που θεωρούμε εμείς σημαντικές

Αν μπορέσουμε να βγούμε από τη λογική της έκθεσης ιδεών και καταφέρουμε να καταγράψουμε ποιες είναι οι αξίες που είναι κορυφαίες για εμάς τις ίδιες και όχι προφανώς για τον υπόλοιπο κόσμο, θα είμαστε στην αρχή του δρόμου προς την ανεξαρτησία μας. Σκεφτόμαστε ιδανικά, αρχές – οτιδήποτε είναι ιερό για εμάς τις ίδιες χωρίς να παρασυρόμαστε από τα γενικότερα «πρέπει». Χωρίς καμία κριτική διάθεση, ας είμαστε ειλικρινείς με εμάς τις ίδιες και ας βρούμε τι αληθινά μας συγκινεί και δίνουμε μάχες 2. Καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας κάνουν μοναδικές

Άσκηση αυτοπεποίθησης λέγεται αυτό. Αρκεί να εντοπίσουμε όλα όσα μας χαρακτηρίζουν και μας διαφοροποιούν. Ακόμα κι αν ντρεπόμαστε για κάποια από αυτά, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ή να μας προκαλούν αμηχανία. Είμαστε και τα ελαττώματά μας και οι αδυναμίες μας. Η αξία όλων αυτών των χαρακτηριστικών δεν βασίζεται στο αν μας κάνουν καλύτερες ή χειρότερες αλλά στο ότι μας μετατρέπουν σε αυθεντικά πλάσματα που δεν μοιάζουν σε τίποτα με το κορίτσι της διπλανής μας πόρτας. Αν με γενναιότητα αποδεχτούμε ποιες είμαστε και ακολουθούμε αυτό που μας κάνει ευτυχισμένες, θα βρεθούμε και στη σωστή πλευρά της ζωής.

3. Λέμε τη δική μας αλήθεια

Συζητάμε με συναδέρφους ή παρέες φίλων; Ακούμε μια άποψη που δεν μας εκφράζει; Ας προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε μια διαφορετική λοιπόν. Τη δική μας! Δύσκολο να κάνουμε τη διαφορά; Διστάζουμε να φανούμε ότι υποστηρίζουμε μια αντίθετη άποψη; Κι όμως, αυτή η πρακτική αν εφαρμοστεί με συνέπεια, ήρεμη διάθεση και απουσία φανατισμού και λεκτικής βίας, είναι εξαιρετική ένεση ανεξαρτησίας. Ιδανικά, η υπεράσπιση μιας θέσης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς υποχωρήσεις ή αλλαγές γνώμης μπροστά στον φόβο μιας αντιπαράθεσης. Εξάλλου, οι διαφορές είναι που μπορεί να κρατήσουν πιο ενδιαφέρουσα μια συζήτηση και τελικά η αποκάλυψη μιας ειλικρινούς στάσης ζωής θα εκτιμηθεί περισσότερο από τους γύρω μας.

4. Ζούμε την στιγμή

Αν τις περισσότερες φορές που βρισκόμαστε σε έναν κύκλο ανθρώπων, χανόμαστε στις σκέψεις μας και ανησυχούμε για το τι θα σκεφτούν για εμάς και πώς θα αξιολογηθούν τα λόγια μας, θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς πορεία και να επιστρέψουμε στη δράση. Αλλιώς χάνουμε την ουσία της ζωής. Χρειάζεται ίσως να προπονηθούμε για να επανέλθουμε πλήρως αφού αυτή η αποστασιοποίηση λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο που μας απαλλάσσει από την προσωπική έκθεση. Αρχικά, λοιπόν, αφοσιωνόμαστε στη συζήτηση και προσπαθούμε να επαναφέρουμε όλες μας τις αισθήσεις εκεί. Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, παίρνουμε βαθιές εισπνοές και ξεκινάμε να ακούμε προσεκτικά τους άλλους. Αφήνουμε το άρωμα των ανθρώπων να μας τυλίξει και συμμετέχουμε πιο συνειδητά σε αυτό που λέγεται ζωή και εξελίσσεται γύρω μας. Αντί να αφηνόμαστε σε αρνητικές σκέψεις, αρχίζουμε να βλέπουμε τι σημαίνει φως!

5. Εντοπίζουμε πρότυπα που μας εμπνέουν

Αν υπάρχει ένας λόγος να ακολουθήσουμε άλλους, αυτός είναι η ικανότητά τους να εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Όποια κι αν είναι η φιλοδοξία μας – να ακολουθήσουμε καριέρα εικαστικού, μηχανικού ή fashion blogger – δεν χρειάζεται να νιώσουμε μόνες στο ταξίδι. Μελετώντας παραδείγματα άλλων πριν από εμάς που έφτασαν σε ένα επιθυμητό επίπεδο ζώντας το όνειρό τους, κερδίζουμε σε γνώση και αυξάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας . Οι ιστορίες τους είναι το καλύτερο καύσιμο για να κινήσουμε τα δικά μας «θέλω».

6. Κρατάμε μικρό καλάθι…

… ειδικά όταν ακούμε τους άλλους γύρω μας και τους πιστεύουμε. Η ευπιστία μας μπορεί να μας πάει σε ένα σωρό διαφορετικά μονοπάτια για το πώς θα έπρεπε να ζούμε. Οι ζωές, οι ιδεολογίες, οι προοπτικές, τα όνειρα δεν μπορεί να έχουν όλα το ίδιο χρώμα. Όσο, λοιπόν, και αν θέλουμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό, χρειάζεται παράλληλα να διαχειριζόμαστε όλο αυτό το χάος και να βρίσκουμε τον δικό μας δρόμο για να επιταχύνουμε. Αλλιώς, οι πολλές διακλαδώσεις θα μας οδηγήσουν είτε σε αδιέξοδο είτε ξανά στην αφετηρία.

7. Κοιτάμε τη δουλειά μας

Και ένα πεδίο αντίστοιχης δράσης θα μπορούσε να είναι και ο τεράστιος κήπος των social media. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε πολύ εύκολο να ξεφύγουμε και να χάσουμε την ουσία των πραγμάτων κρυφοκοιτάζοντας τις ζωές των άλλων και προσπαθώντας να γίνουμε με τη σειρά μας αρεστές με insta-stories που θα μάζευαν περισσότερους followers. Το άγχος και η κοινωνική πίεση που δημιουργήθηκαν μας οδήγησαν σε υπερβολές και ψεύτικες εικόνες. Αν αρχίσουμε να κάνουμε αναρτήσεις πιο κοντά στα πιστεύω μας και σε ό,τι πραγματικά μας συγκινεί, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την προβολή αυτών των πλαστών στιγμιοτύπων. Το στοίχημα είναι να παραμείνουμε πιστές σε ένα περιεχόμενο που θα μας εκφράζει απόλυτα και δεν θα ακολουθεί τη μόδα της στιγμής. Σταδιακά, θα χτίσουμε ένα προφίλ πολύ πιο κοντά στο δικό μας και οι πιθανότητες είναι να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερη επιβράβευση από όση υπολογίζαμε.

Από την Δέσποινα Σάμψων

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ