2018-07-11 10:00:49
Φωτογραφία για Γιατί όταν κοιμάμαι αλλού, δεν το απολαμβάνω;
Σου έχει τύχει να έρθεις αντιμέτωπος με το φαινόμενο "First Night Effect", όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες; Είναι το φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο, όταν αλλάζουμε μέρος και κοιμόμαστε κάπου που δεν γνωρίζουμε, δεν απολαμβάνουμε τον ύπνο μας.

Τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Brown University, η πρώτη νύχτα ύπνου σε ένα άγνωστο δωμάτιο, μας προκαλεί μία ανησυχία η οποία κρατά κατά το ήμισυ του εγκεφάλου μας ξύπνιο.

Η επικεφαλής της μελέτης Masako Tamaki μαζί με την ερευνητική της ομάδα παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, καθώς κοιμόντουσαν, σε μία προσπάθεια να καταλάβουν τι γίνεται, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται σε ένα δωμάτιο, το οποίο δεν γνωρίζουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το ήμισυ του εγκεφάλου μας, ειδικά την πρώτη μέρα ύπνου σε ξένο μέρος αναλαμβάνει ρόλο “νυχτοφύλακα” και βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς είναι πιο ευαίσθητο στα ερεθίσματα τα οποία αντιλαμβάνεται, όπως για παράδειγμα έναν ήχο από έξω.


Οι ερευνητές όπως σημειώνεται στο Reader's digest, λένε πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται κατά πολύ στους προγόνους μας, καθώς οι ίδιοι άλλαζαν συνεχώς μέρη για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε πολλούς και διαφορετικούς τόπους.

Ο μοναδικός τρόπος για να χαλαρώσουμε τον “εσωτερικό φύλακα μας”, όπως λέει η ερευνητική ομάδα είναι είτε να φορέσουμε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες είτε να μετατρέψουμε το μέρος στο οποίο κοιμόμαστε σε μία αρκετά φιλική κρεβατοκάμαρα, η οποία θα μας προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για ξεκούραση.

Όνειρα γλυκά!

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ