2018-07-14 07:00:21
Φωτογραφία για Επικοινωνίες με... παράσιτα στην ΕΛ.ΑΣ.
Παραμένουν τα προβλήματα στις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ., δέκα μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την εγκαταστάτρια εταιρεία του νέου

συστήματος ραδιοεπικοινωνίας. Ψηφιακούς ασυρμάτους έχουν ήδη τα ΜΑΤ, η Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η Αμεση Δράση, ωστόσο αστυνομικοί από τις τρεις υπηρεσίες καταγγέλλουν ότι η επικοινωνία τους με το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο παλιό, αναλογικό σύστημα επικοινωνιών. Στελέχη του αρχηγείου απαντούν ότι γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν επιπλέον αναμεταδότες (κεραίες) σε περιοχές της Αττικής, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος.

Τον Οκτώβριο του 2017 ύστερα από διαπραγματεύσεις με την εγκαταστάτρια εταιρεία, που διήρκεσαν πάνω από ενάμιση χρόνο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να προχωρήσει στην παραλαβή του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας τεχνολογίας TETRA, της εταιρείας Sepura. Η ηγεσία του επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους μιας σύμβασης που είχαν αρχικά συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πετυχαίνοντας –σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση– μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης από 2,2 σε 1,6 εκατ. ευρώ.


Εκτοτε, το νέο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν πιλοτικά οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και μόλις προ εικοσαημέρου της Αμεσης Δράσης.

Τα στελέχη των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ωστόσο, επισημαίνουν αφενός ότι οι ψηφιακοί ασύρματοι έχουν αγοραστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και επομένως πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα ελαττωματικοί και αφετέρου ότι το υφιστάμενο δίκτυο κεραιών - αναμεταδοτών δεν προσφέρει ικανοποιητική «κάλυψη», με αποτέλεσμα ακόμα και εντός του Λεκανοπεδίου η επικοινωνία τους με τη ΓΑΔΑ να είναι προβληματική.

Μιλώντας στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, αστυνομικοί και από τις τρεις υπηρεσίες επισημαίνουν ότι λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία του νέου συστήματος συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους παλιούς, αναλογικούς ασυρμάτους ή τα κινητά τους τηλέφωνα και επιπλέον, καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι για τις δυσκολίες στην επικοινωνία που αντιμετωπίζουν οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα των περιπολικών έχει εγγράφως ενημερωθεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι το αναλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, με αποτέλεσμα κακοποιοί να παρακολουθούν τις συχνότητες και να έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της αστυνομίας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Ρομά στα Ανω Λιόσια που στη διάρκεια συγκρούσεων με τα ΜΑΤ (Δεκέμβριος 2017) είχαν παρέμβει με δικούς τους ασυρμάτους στη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ., βρίζοντας και απειλώντας τους αστυνομικούς.

Αναδεικνύοντας μια άγνωστη παράμετρο της υπόθεσης, αξιωματικός του αρχηγείου δήλωσε στην «Κ» ότι την ομαλή λειτουργία του συστήματος δυσκόλεψε η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι –όπως εξήγησε– πολλά κτίρια που στέγαζαν αστυνομικές υπηρεσίες ξενοικιάστηκαν και οι αναμεταδότες που υπήρχαν εγκατεστημένοι στις ταράτσες τους ξηλώθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν λόγω κόστους. «Μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος καταγράφουμε τις δυσλειτουργίες προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Σουλιώτης

πηγή: kathimerini.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ