2018-08-05 17:56:12
Φωτογραφία για ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να «παγώσει» την έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι δεν εκδίδεται στις τουρκικές αρχές ο δημοσιογράφος και ιστορικός της γείτονας χώρας, Τουργκούτ Καγιά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος από τις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.


Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Τουργκούτ Καγιά πολιτικό άσυλο. Η τουρκική κυβέρνηση  ζητά την έκδοσή του για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, την οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν μη αναμενόμενη, ο 45χρονος εκζητούμενος, σύμφωνα με τη συνήγορό του, είχε εκινήσει απεργία πείνας.

ΑΜΠΕ 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ