2018-09-04 12:51:35
Φωτογραφία για Η Βισδάν Αλή Όγλου είναι η πρώτη γυναίκα Ρομά που περνάει στο Πανεπιστήμιο
Η Βισδάν Αλή Όγλου από το Δροσερό Ξάνθης όχι μόνο κατάφερε να περάσει στο τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο Κρήτης, αλλά γράφει ιστορία στην Ελλάδα του 2018 καθώς είναι η πρώτη γυναίκα Ρομά στην ιστορία του οικισμού που περνάει στο πανεπιστήμιο.

Η Βισδάν κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να φύγει από το πατρικό της για να σπουδάσει, την ώρα που τα παιδιά του Δροσερού μόλις που καταφέρνουν να τελειώσουν το δημοτικό, ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί καν επιλογή ειδικά για τα κορίτσια.

Πίσω από την επιτυχία της Βισδάν κρύβεται μια οικογενειακή ιστορία που την ώθησε να μη σταματήσει να προσπαθεί μέχρι να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει Φιλόγογος. Ο πατέρας της είχε καταφέρει το 1999 να περάσει στο πανεπιστήμιο και να γίνει Νηπιαγωγός, ο δεύτερος που σπούδασε στην ιστορία του οικισμού των 5.000 κατοίκων.

Οι γονείς της νεαρής κοπέλας «έκλεισαν τα αυτιά τους» στους γείτονες στον οικισμό του Δροσερού, οι οποίοι τους έλεγαν ότι ο μοναδικός προορισμός για τα κορίτσια είναι ο γάμος και όχι οι σπουδές
. Εκείνοι κατάφεραν να κρατήσουν τη μεγάλη κόρη τους προσηλωμένη στον στόχο της, αδιαφορώντας για όσους πήγαιναν στο σπίτι και τη ζητούσαν σε γάμο, ενώ σειρά τώρα έχει η δεύτερη από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας που φιλοδοξούν να σπουδάσουν.

Ο 38χρονος πατέρας της Βισδάν ελπίζει ότι κι άλλα παιδιά θα ακολουθήσουν το δικό του λαμπρό παράδειγμα και της κόρης του, καταρρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στερεότυπα και αφήνοντας πίσω τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του οικισμού τους.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ