2018-09-18 22:47:10
Φωτογραφία για “Άστεγοι” φοιτητές και εκπαιδευτικοί στα Χανιά ζητούν από τον Δήμαρχο να παρέμβει για να μην αδειάσει η πόλη από κατοίκους
Εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί στο νομό Χανίων βρίσκονται σε αδυναμία εύρεσης... κατοικίας λόγω των τουριστικών μισθώσεων που επιλέγουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους.

Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), προχώρησαν το μεσημέρι σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο Χανίων, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος με σαφείς πλέον κοινωνικές διαστάσεις για την πόλη.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, δήλωσε αναρμοδιότητα και αδυναμία παρέμβασης για το θέμα, εξηγώντας πως δεν διαθέτει κάποιο κτήριο – πολυκατοικία που θα μπορούσε να παραχωρήσει με ένα ελάχιστο αντίτιμο στους φοιτητές που έχουν ανάγκη.

Ζητούν 450 ευρώ για μια γκαρσονιέρα!

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Σεραφείμ Ρίζος, σε δήλωσή του σχολίασε πως “έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα το να ζητάνε από έναν εκπαιδευτικό που τη μία χρονιά βρίσκεται εδώ και την άλλη στην άλλη άκρη της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει έναν μισθό των 700 ευρώ, να του ζητάνε τα 450 ευρώ για μια μονόχωρη ή δίχωρη γκαρσονιέρα και αν θέλει και απόδειξη +13%
. Είναι ένα πρόβλημα που η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα. Παρότι το έχουμε εντοπίσει και επισημάνει από την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα όχι είναι ακόμα πιο έντονο. Θέτουμε τους Δημάρχους και την Πολιτεία προ των ευθυνών τους. Να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσουν εστίες για τους φοιτητές”.

Η πόλη διώχνει τους κατοίκους της

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ ν. Χανίων έκανε λόγο για “μια πόλη η οποία διώχνει εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αναπληρωτές, εργαζόμενους, μια πόλη η οποία με την έλλειψη στέγης και τα πολύ υψηλά ενοίκια κάνει τη ζωή αβίωτη για το μέσο εργαζόμενο και το μέσο νέο άνθρωπο.”.

“Σε μια εποχή που τα πάντα εμπορευματοποιούνται και τα πάντα κινούνται στη λογική των νόμων της Αγοράς, εμείς ως εκπαιδευτικό κίνημα θεωρούμε ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν θέση τώρα, δίνοντας λύση στο καυτό πρόβλημα της επιβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τα σπίτια και είτε μέσα από επιδότηση ενοικίου είτε μέσα από την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων” προσέθεσε.

Δωμάτιο για 16 στο ΤΕΙ Κρήτης

Απελπιστική είναι και η εικόνα που μετέφεραν οι σπουδαστές του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης όπου για περίπου 1.500 φοιτητές υπάρχει μέριμνα για φιλοξενία μόλις 16.

Εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών τόνισε: “Το ΤΕΙ Χανίων δεν έχει εστίες, η διοίκηση δεν δίνει λύσεις, εξασφαλίζει 16 θέσεις σε ξενοδοχεία για 1500 περίπου φοιτητές. Μάλιστα φέτος μας είπαν πως οι εστίες θα είναι ανοιχτές από τέλη Νοέμβρη επειδή τα δωμάτια είναι κλεισμένα σε τουρίστες ενώ τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη.

1 στους 10 εγκαταλείπει τις σπουδές του από το Πολυτεχνείο

Από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, φοιτητές μετέφεραν την απόγνωση παιδιών με καταγωγή εκτός Κρήτης, τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω μη εύρεσης κατοικίας, εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 10%.

Παράλληλα κατήγγειλαν καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων εστιών του Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε φοιτήτρια, “Το Πολυτεχνείο έχει περιουσία μέσα στην πόλη και βάζει προτεραιότητα να τα εκμεταλλευτεί τουριστικά τη στιγμή που η τουριστικοποίηση διώχνει τους φοιτητές του. Είναι κοροϊδία”.

“Ο Δήμος δεν έχει χώρους”

Την συμπαράστασή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων που μαζί με τους αντιδημάρχους Ελπίδα Τσιτσιρίδη και Αντώνη Βαρδάκη, δέχτηκαν τους διαμαρτυρόμενους στην αίθουσα τύπου όπου συζήτησαν για περισσότερη από μία ώρα.

“Ο Δήμος δεν έχει τέτοιους χώρους- άλλο διεκδικούμε κι άλλο έχουμε. Μακάρι να είχαμε μια πολυκατοικία να διαθέσουμε γι΄ αυτόν τον σκοπό. Ίσως στο μέλλον να μπορεί ο Δήμος να κάνει τέτοιες δράσεις, προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια” τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ