2018-10-22 10:21:38
Φωτογραφία για Στην τελική ευθεία η απόκτηση φρεγατών
Περίπου 1,3 δισ. ευρώ ζητούν οι Γάλλοι στην πρώτη τους προσφορά.

Αν και πέρασε από... χίλια κύματα, φαίνεται πως το πρόγραμμα απόκτησης νέας φρεγάτας από το Πολεμικό Ναυτικό έχει μπει στις ράγες. Πα­ρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η ανάγκη είναι πιο επιτακτική από ποτέ, με δεδο­μένο ότι όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα χρειαστούν τουλά­χιστον τρία με τέσσερα χρόνια για τη ναυπήγηση νέου πλοί­ου, άρα η πιο νέα ελληνική φρεγάτα θα πλησιάζει τα 25 έτη υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, το πολύμηνο «φλερτ» με τον γαλλικό κολοσσό Naval Group, για τις φρεγάτες Belharra που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να εντάξει στον στόλο του, εί­ναι αρκετά κοντά στο να γίνει... γάμος. Αυτή την εβδομάδα, στη Γε­νική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, βρέθη­κε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Naval Group, μαζί και με τον ακόλου­θο Άμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά δεδομένα για τη ναυπήγηση αρχικά δύο πλοίων της συγκεκριμένης κλάσης. Καλά ενημερωμένες πηγές ανα­φέρουν ότι η πρώτη προσφορά προς την Ελλάδα ανέρχεται σε ύψος 1,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα άλλα δύο πλοία που θέλει το ΠΝ, αναμένεται, εάν και όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, να κατα­σκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία.


Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απέρριψε αλλά ούτε και αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη προσφορά, καθώς υπερβαίνει τον οικονομικό πήχη που έχει τεθεί. Κάπου εδώ εμπλέκεται η διπλωματία -και μάλιστα στο ανώτερο επί­πεδο- καθώς κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το θέμα θα συζη­τήσουν προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο. Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ενίσχυσης του ελληνικού στόλου, προφανώς με γαλλικά πλοία. Και μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερ­μανική πλευρά να απέρριψε κάθε συζήτηση για τη διοχέτευση των κεφαλαίων από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων σε εξοπλιστικά προγράμματα, η Γαλλία όμως έχει λόγο που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως εάν πέσει λίγο η τι­μή και η Ελλάδα πει το «ναι», τότε θα βρεθεί τρόπος για να ρυθμιστεί η αποπληρωμή.

Πέρα από τα πολιτικά-οικονομικά σενάρια, μία ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας των φρεγατών Belharra θα αναβάθμι­ζε κατακόρυφα τις δυνατότητες του ΠΝ, καθώς τα πιο σύγχρονα και καλά οπλισμένα σκάφη στην περιοχή θα περιπολούν με την ελληνι­κή σημαία. Άλλωστε, πρόκειται για μία φρεγάτα πολλαπλού ρόλου, δηλαδή ανθυποβρυχιακή, μάχης επιφάνειας αλλά και με μεγάλη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/10/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ