2018-11-13 11:44:18
Φωτογραφία για Γιατροί πολλών ταχυτήτων στη νέα Πρωτοβάθμια! Οι αμοιβές και τα ωράρια
Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Γιατροί πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικές αμοιβές και ωράρια φαίνεται ότι συνθέτουν το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που επιχειρεί να «στήσει» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το νέο σύστημα που προχωρά με πολλά αγκάθια λόγω της έλλειψης γιατρών, εμφανίζει ήδη σημάδια ανισοτήτων, καθώς αποτελείται από ένα συνονθύλευμα αποδοχών και συνθηκών εργασίας για το ιατρικό προσωπικό.

Οι ΤΟΜΥ και οι νέοι γιατροί

Είναι ενδεικτικό ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργήθηκαν με νέους γιατρούς που προσλήφθηκαν για δύο χρόνια με τη δυνατότητα να παραταθεί η σύμβασή τους για άλλα δύο χρόνια, με κονδύλια της Ευρώπης.

Οι γιατροί των ΤΟΜΥ έχουν ωράριο τόσο το πρωί όσο και τις απογευματινές ώρες καθώς οι περιβόητες Μονάδες της γειτονιάς λειτουργούν μέχρι τις 21:00-22:00 το βράδυ.

Όσο για τα αποδοχές αυτές είναι στα επίπεδα του Επιμελητή Α του ΕΣΥ. Κατά τους συνδικαλιστές γιατρούς πρόκειται για μικτές αποδοχές και όχι για καθαρό ποσό όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις αποδοχές των γιατρών των ΤΟΜΥ: «Ιδού οι μισθοί των οικογενειακών γιατρών των ΤΟΜΥ! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας»


Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας οι γιατροί των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν τον μισθό του Επιμελητή Α του ΕΣΥ που είναι 1.713 ευρώ.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας

Στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανήκουν όμως και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς που ανήκουν εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ και αμείβονται με τακτικές αποδοχές του δημοσίου συστήματος και έχουν ωράριο όπως οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων.

Όμως στα Κέντρα Υγείας έχουν μεταφερθεί και οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να έχουν και αποδοχές δηλαδή από ιδιωτικό έργο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δικαιώθηκα στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο δημόσιο με μικτό σύστημα εργασίας.

Είναι οι ίδιοι γιατροί που επιβάλλεται από το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν και ρόλο οικογενειακού γιατρού, αλλά αρνούνται και έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη.

Ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην Πρωτοβάθμια

Κατά τα άλλα το σκηνικό ολοκληρώνουν και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ που αποτελούν το βασικό κρίκο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βέβαια κατά τον υπουργό Υγείας μόλις ολοκληρωθεί το δημόσιο σύστημα, εκείνοι θα λιγοστέψουν και θα είναι απλώς …επικουρικοί. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Βοηθητικοί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι είπε ο υπ.Υγείας»

Είναι οι ιδιώτες γιατροί που καλούνται να γίνουν οικογενειακοί γιατροί αλλά με αμοιβές κοντά στο 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα και με δεσμευτικό ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Μάλιστα όσοι γιατροί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα ως οικογενειακοί γιατροί, είναι πιθανό στο μέλλον να σταματήσουν να συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει πως όταν «στηθεί» η δημόσια ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας θα μειωθούν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς και θα γίνουν μόνο σε περιοχές όπου είναι απαραίτητο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ