2018-11-19 12:19:12
Φωτογραφία για Αιθαλομίχλη «πνίγει» την Αθήνα
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας τα τελευταία 24ωρα ανάγκασε χιλιάδες νοικοκυριά να ανάψουν τα τζάκια, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες τα προηγούμενα χρόνια έχουν επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η συσσώρευση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλων. Το βράδυ της Κυριακής το φαινόμενο έλαβε μεγάλες διαστάσεις και σε αυτό βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες με χαρακτηριστικό την εξασθένηση των ανέμων.

Η μυρωδιά της κάπνας είναι αισθητή σε ολόκληρη την Αθήνα. «Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα», επισημαίνει ο πνευμονολόγος – διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης. Οπως εξηγεί «τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος».

Σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση εκτόξευσε τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το δε μέγεθος του προβλήματος αντικατατοπτρίζεται στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι στην Αττική οι εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων πριν από την κρίση το 2007 προέρχονταν κατά 43% από σταθερές πηγές καύσης για θέρμανση (ξύλα) και το 2011 ξεπέρασε το 54% λόγω της καύσης βιομάζας.
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ