2018-12-03 11:24:14
Φωτογραφία για FT: Η Ε.Ε. αναζητεί προστασία από τα fake news
Φοβούμενη ανάμειξη «της Ρωσίας ή άλλων εχθρικών δυνάμεων» στις επικείμενες ευρωεκλογές, 14 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τρόπους να σταματήσουν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ένα πακέτο μέτρων αναμένεται να τεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της νέας χρονιάς.

Όπως αναφέρεται, το πακέτο μέτρων ανταποκρίνεται στους φόβους ότι οι εκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να είναι τρωτές στην ψευδή ενημέρωση εξαιτίας ενός συνδυασμού μειωμένης προσέλευσης, χαμηλής αναγνώρισης των υποψηφίων και ψήφου διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, η ιδέα είναι δυνατόν να εγείρει ερωτήματα από χώρες της ΕΕ ως προς το κατά πόσον είναι εφικτή και ως προς την πιθανή επίπτωση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, «τα κράτη-μέλη που δεν είχαν ιδιαίτερα δεσμευτεί σ’ αυτό το ζήτημα δεσμεύονται περισσότερο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, αλλά υπάρχουν ευαισθησίες».


Το σχέδιο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους έξι μήνες και επιχειρεί να συνδυάσει τις προσπάθειες των κρατών-μελών να απομακρύνουν και να αντικρούσουν τις ψευδείς ιστορίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μια ιδέα είναι να συσταθεί ένας κοινός δίαυλος «έγκαιρης προειδοποίησης για τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενεργοποιούν συναγερμό, για αναδυόμενες απειλές παραπληροφόρησης».

«Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτουν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», δήλωσε ο Αντρους Ανσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής. «Μιλάμε για δραστηριότητες παραπληροφόρησης οι οποίες καθοδηγούνται από κράτος, σε βιομηχανική κλίμακα, με σκοπό την υπονόμευση της δημοκρατίας μας και την ανάμειξη στις εκλογές μας» προσέθεσε.

Οι αναφορές θα μπορούσαν πιθανώς να διοχετευτούν στις περιφερειακές δυνάμεις κρούσης στρατηγικής επικοινωνίας των υπαρχουσών διπλωματικών υπηρεσιών, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες.

Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, το έργο αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με μια πρόταση για έξτρα χρηματοδότηση για μια απ' αυτές τις περιφερειακές μονάδες, την East StratCom, της οποίας οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν έναν δικτυακό τόπο αποκαλούμενο EUvsDisinfo, που έχει συσταθεί για να ξεσκεπάζει τη φιλορωσική προπαγάνδα, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Τα μέτρα που θα τεθούν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αποτελούν απάντηση στη δημιουργία κατασκευασμένων ιστοριών, όπως οι ισχυρισμοί τον τελευταίο χρόνο ότι Γερμανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη Λιθουανία σε αποστολή του ΝΑΤΟ βίασαν ένα 15χρονο κορίτσι από θετή οικογένεια, σημειώνεται.

Αν και η ανίχνευση των αρχικών πηγών των ιστοριών είναι συχνά δύσκολη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας που στοχεύουν την Ευρώπη απέχουν πολύ από τις απειλές άλλων κρατών, όπως η Κίνα, η Β. Κορέα ή το Ιράν, επισημαίνουν οι Financial Times.

«Είναι πολύ πιθανόν τα ρωσικά, τα συριακά και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης να ενισχύσουν το ένα το άλλο. Αλλά η παραπληροφόρηση της Ρωσίας συνιστά μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής απειλής που χρησιμοποιεί έναν αριθμό εργαλείων, μέσα πίεσης και μη κρατικούς παίκτες», σύμφωνα με διπλωμάτη.

Ο επίτροπος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ προειδοποίησε την Ε.Ε. να πάρει πολύ σοβαρά την πιθανότητα ανάμειξης στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως απειλές, περιλαμβανομένων των «κλασικών» κυβερνοεπιθέσεων που στοχεύουν τα συστήματα ψηφοφορίας ή τη χειραγώγηση της συμπεριφοράς του ψηφοφόρου.

Η εξάπλωση σε ευρωπαϊκή κλίμακα δράσεων αντιπροπαγάνδας αντιμετωπίζει εμπόδια συντονισμού μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ενώ κάποιες χώρες θεωρούν το πρόβλημα ως πολύ προβεβλημένο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η προσπάθεια της StratCom αντιμετωπίζει επίσης αντίδραση από κάποιους αξιωματούχους που πιστεύουν ότι βλάπτει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Οι εσωτερικές εντάσεις στην Ε.Ε. για τη Ρωσία αναπτύσσονται, καθώς κόμματα που τρέφουν συμπάθεια για το Κρεμλίνο βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία και την Αυστρία.

Επίσης, ο ιστότοπος αποτροπής EUvsDisinfo βρέθηκε σε δύσκολη θέση στην Ολλανδία αυτήν τη χρονιά, όταν υποχρεώθηκε να αποσύρει τρεις κατηγορίες για παραπληροφόρηση εναντίον ολλανδικών μέσων.

Ένα άρθρο είχε μεταφραστεί λανθασμένα από μια ουκρανική ΜΚΟ. Ένα άλλο ήταν σατιρικό και ο μηνυτής το πήρε στα σοβαρά.

Οι υποστηρικτές της StratCom’s λένε ότι αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες εναντίον της παραπληροφόρησης στην ΕΕ πρέπει να έχουν καλύτερη χρηματοδότηση και όχι περικοπές.

http://www.efsyn.gr/arthro/ft-i-ee-anazitei-prostasia-apo-ta-fake-news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ