2018-12-05 23:18:09
Φωτογραφία για Διπλωματική διένεξη Αθήνας – Τιράνων για την δήθεν «σειρά από δολοφονίες Αλβανών»
Την ενόχληση της Αθήνας και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την Τετάρτη οργισμένη ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία εκφράζεται «βαθιά αγανάκτηση» για πρόσφατες ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα με θύματα αλβανικής καταγωγής και ζητείται η λήψη μέτρων κατά της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση των Τιράνων έρχεται μετά το φόνο Αλβανού στην Κέρκυρα, η οποία αποδίδεται σε 62χρονο που φέρεται να σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή, τον θάνατο Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών στα Ιωάννινα, αλλά και τον φόνο νεαρού Αλβανού που βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε πολυκατοικία της Καβάλας.

Για την υπόθεση αυτή ομολόγησε ωστόσο την εμπλοκή του 18χρονος αλβανικής καταγωγής, φίλος του θύματος, ο οποίος έκανε λόγο για εκπυρσοκρότηση του όπλου του από ατύχημα.

Σύμφωνα δε με την αστυνομία, όλες οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται τα Τίρανα έχουν εξιχνιαστεί.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του εκφράζει την «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια συμπατριωτών, ένα αίσθημα που εντείνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονότων από ελληνικής πλευράς».


Ακόμα, καταδικάζει «το υπόβαθρο του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Χρυσής Αυγής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων να παραβιάσουν την ασφάλεια και αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα».

Και συνεχίζει: «Υπό αυτές τις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας νιώθουν την πίεση  μιας πρωτοφανούς εκστρατείας μίσους και βίας, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την δέσμευση του αλβανικού κράτους να προσφέρει στα θύματα και στις οικογένειες τους την αναγκαία νομική και οικονομική στήριξη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  τους ως μελών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και προσφέρει επί δεκαετίες στην Ελλάδα».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες γενικεύσεις

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση των Τιράνων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές διερεύνησαν όπως έπρεπε τις επίμαχες υποθέσεις.

Κάλεσε δε τις αλβανικές αρχές να «επιδείξουν υπευθυνότητα»

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο κ. Γεννηματάς.

«Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές».

Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε "ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας", δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» κατέληξε.

ΕΛ.ΑΣ: Έχουν εξιχνιαστεί οι υποθέσεις

Σε σχέση με τις πρόσφατες υποθέσεις ανθρωποκτονιών Αλβανών υπηκόων, η Αστυνομία ανακοίνωσε:

«Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί».

Πηγή: newpost
eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ