2019-01-03 17:03:21
Φωτογραφία για Θέλεις να πάρεις γάτα; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το αποφασίσεις;
Για τη νέα χρονιά «ψήνεσαι» να πάρεις κατοικίδιο και θα σου άρεσε να πάρεις μία γάτα κι όχι σκύλο, μια και είναι πιο ανεξάρτητη και δεν θα είσαι υποχρεωμένος να την βγάζεις 2 – 3 φορές την ημέρα έξω;

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις γάτα

Οι γάτες μπορούν να γίνουν υπέροχες σύντροφοι, είναι αυτόνομες και δεν έχουν ανάγκη από βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι, συνήθως, ήσυχες και με χαρά θα ξαπλώσουν στα πόδια σας για να τις χαϊδέψετε. Επίσης, συνήθως.

Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε, διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες που οφείλετε να ξέρετε για τα πλάσματα με τις εννιά ζωές.

Η γάτα σας δεν θα είναι απαραίτητα «γούτσου γούτσου»

Δεν είναι όλες οι γάτες για ναζάκια και χαϊδέματα. Κάθε γάτα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και κάθε γάτα εμπιστεύεται διαφορετικά τον ιδιοκτήτη της. Κάποιες γάτες μπορεί αμέσως να σας εμπιστευτούν και να σας αφήσουν να τις «πειράξετε» όσο θέλετε, ενώ άλλες πιθανώς να κρατήσουν αποστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξουν δεσμό μαζί σας. Απλά ο δεσμός αυτός θα έχει όρια. Επειδή ακριβώς είναι γάτες.


Γρατζουνιές και δαγκωματιές καρδιά μου

Κάποιες γάτες είναι πιο επιθετικές από άλλες, όμως κάθε γάτα θα δαγκώσει/γρατζουνίσει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κανόνας. Μην τρελαθείτε αν σας συμβεί αυτό: είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην την τιμωρήσετε αν το κάνει.

Τα έπιπλα κινδυνεύουν

Καναπέδες, γωνίες, καθιστικά και λοιπά υφασμάτινα αντικείμενα αποτελούν στόχο για «νυχιές» αν δεν αγοράσετε στη γάτα σας ένα ονυχοδρόμιο. Και μετά την αγορά, πάντως, εξακολουθούν να κινδυνεύουν, γι’ αυτό έχετε το νου σας. Το ίδιο ισχύει και με τις κουρτίνες, ιδιαίτερα με τα μικρά γατάκια, αλλά και τα καλώδια. Γενικά, έχετε υπόψη σας ότι κάποιες ζημιές στο σπίτι θα γίνουν, επομένως το κατάλληλο ονυχοδρόμιο στην κατάλληλη τοποθεσία θα βοηθήσει αρκετά την κατάσταση.

Τρίχες!

Αν δεν καθαρίζετε συχνά το σπίτι επενδύοντας σε μια πολύ καλή ηλεκτρική σκούπα, οι τρίχες θα βρίσκονται παντού γύρω σας. Το ίδιο ισχύει και με το αν δεν βουρτσίζετε συχνά τη γάτα σας. Ετοιμαστείτε για μπόλικη τρίχα. Και μιας και τα λέμε έτσι ωραία, τα μαύρα ρούχα ή τα σκούρα ρούχα για κατόχους γάτας είναι -πώς να το πούμε- απαγορευτικά. Εκτός και αν αγοράσετε το κλασικό ρολάκι που  αφαιρεί τις τρίχες και θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

Ταξίδι; Χμ Αν ταξιδεύετε συχνά και δεν έχετε κάποιον να φροντίσει τη γάτα σας, θα πρέπει να βρείτε. Οι μετακινήσεις είναι γενικά ζόρικες για τις γάτες, όχι απαραιτήτως αδύνατες, αλλά σίγουρα πιο σύνθετες απ' ό,τι για τους σκύλους.

Καθαριότητα στην τουαλέτα

Η άμμος της γάτας θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά. Αν γενικά είστε τεμπέληδες, τότε ετοιμαστείτε να μαζεύετε περιττώματα από άλλα σημεία του σπιτιού. Καθάρισμα μέρα παρά μέρα λοιπόν, είναι μια καλή συχνότητα.

Στείρωση

Το άλφα και το ωμέγα. Ο υπερπληθυσμός (και) στις γάτες είναι μεγάλο πρόβλημα, άρα είναι άκρως σημαντικό να στειρώσετε τόσο το θηλυκό, όσο και το αρσενικό γατάκι σας. Μάλιστα, στειρώνοντάς το, το προφυλάσσετε από μια σειρά νοσημάτων και ενισχύετε τη μακροζωία του.

Η προσαρμογή θέλει χρόνο

Μην περιμένετε από το νέο σας σύντροφο να εξοικειωθεί αμέσως με το σπίτι. Στην αρχή μπορεί να φοβάται και να είναι ντροπαλός. Με τον καιρό, όμως, θα το συνηθίσει. Η διαδικασία αυτή συνήθως κρατά από μερικές ημέρες, μέχρι μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

Βρείτε έναν καλό κτηνίατρο

Προς το παρόν μπορεί η γάτα σας να είναι υγιέστατη, όμως, κάποια στιγμή κάτι θα χρειαστεί και τότε αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον καλό κτηνίατρο. Εξετάσεις αίματος, εμβόλια, συμβουλές διατροφής και φυσικά στείρωση είναι μερικά από τα «απαραίτητα» που θα χρειαστεί κάποια στιγμή να γίνουν.

Γηρατειά

Οι περισσότερες γάτες μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, όσο περνούν τα χρόνια, θα πρέπει να δώσετε βάση στις αλλαγές που θα έχουν στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αν εμφανίσουν αρθρίτιδα, θα χρειαστεί να της φτιάξετε σκαλάκια αφού δεν θα μπορεί να πηδάει. Επίσης, προβλήματα όρασης και ακοής θα χρειαστούν την προσοχή σας.

Το αντίο

Οι γάτες ζουν συνήθως 15-20 χρόνια. Οι άνθρωποι -ευτυχώς- παραπάνω. Αυτά είναι τα δεδομένα και θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα.

Πηγή: in2life.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ