2019-01-05 20:35:40
Φωτογραφία για ΣΑΓΕ και εξοπλισμοί
Πάντοτε, ή σχεδόν πάντοτε, οι συνεδριάσεις του Συμβουλί­ου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έχουν ενδιαφέρον. Και είναι πολύ φυσικό. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνε­δριάζει, για να «περάσει την ώρα της». Ελάχιστες όμως φορές υπάρχουν ανακοινώσεις. Και οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς. Στην τελευταία λοιπόν συνεδρίαση του ΣΑΓΕ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κάποια πο­λύ ενδιαφέροντα -και σημαντικά- εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πρόγραμμα προμήθειας 36 νέων τορπιλών για τα υπο­βρύχια τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμένο Ωκεανό S118.

Να θυμίσουμε ότι υποψήφιες τορ­πίλες είναι: η γαλ­λική F21 της Naval Group, η αμερικανική Mk48 mod 6 AT της Honeywell, η ιταλική Blackshark της Whitehead Alenia Sistemi Subaquei και η γερ­μανική DM2A4 της Atlas Elektronik. Ένα άλλο πρόγραμμα που εγκρίθηκε είναι αυτό της προμήθειας 155 τεμαχίων αντιμέτρων για τα προαναφερθέντα υποβρύχια.


Εκτός όμως των υποβρυχίων υπήρξαν και θέματα που είχαν σχέση με τα ελικόπτερα. Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε το πρό­γραμμα υποστήριξης των υπαρχόντων Aegean Hawk και ακόμη υπήρξε απόφαση για προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου Seahawk, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ιπταμένων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αποσύρονται τα AB212ASW. Με αυτό το τελευ­ταίο πρόγραμμα σαφώς και σχετίζεται η επίσκεψη ενός MH-60R Seahawk, της Μοίρας HSM-72 «Proud Warriors», από το αε­ροπλανοφόρο USS Harry S. Truman στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι. Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες, ο Αμερικα­νός πρέσβης Geoffrey R. Pyatt, βρέθηκε στο Κοτρώνι -και φρόντι­σε ο ίδιος να το δημο­σιοποιήσει- σίγουρα όχι από απλή σύμπτω­ση. 

Αυτό πάντως που, συμπερασματικά, μπο­ρούμε να πούμε είναι ότι όλα τα προαναφερ­θέντα προγράμματα θα έχουν κατ’ αρχήν, την απαραίτητη «επεξεργασία» από την ΓΔΑΕΕ. Στη συνέχεια θα περάσουν πρώτα από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), μετά από το ΚΥΣΕΑ και τελικά θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Βουλής. Με άλλα λόγια «έχου­με δρόμο μπροστά μας». Ας ελπίσουμε να έχουμε και την απαιτούμενη ταχύτητα.

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-05/01/2019)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ