2019-02-08 15:27:05
Φωτογραφία για Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 19:00 κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε το σώμα για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας». Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν όμως με ευρεία πλειοψηφία.

Από την έναρξη της συζήτησης δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί, με τον Νίκο Τόσκα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να «κλείσει εθνικά μέτωπα» και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας».


Ν. Τόσκας: Να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια

«Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην Ν.Δ. «κραυγαλέες αντιφάσεις» στην εξωτερική πολιτική η οποία αφορά την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. «Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι απόδειξη της υποταγής της Ν.Δ. στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της Ν.Δ. προσβλέπει, αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει, σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος» ανέφερε.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα. Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαγόταν στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία». Επίσης, όπως είπε, θα είχαμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας, θα είχαμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας «μεγάλης Αλβανίας» και μιας «μεγάλης Βουλγαρίας».

Επίσης, συνέχισε: «Θα είχαμε μια χώρα στα βόρειά μας που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος». «Ο ρεαλισμός και οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τόσκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουμε να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς «με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες». Επισήμανε επιπλέον ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Γ. Κουμουτσάκος: Εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας

Για «παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας» που εκχωρείται, όπως είπε, «έναντι πινακίου φακής» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. «Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας» και υποστήριξε ότι «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής». «Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει» είπε. Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας» αλλά «μπορούμε να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα». «Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούριοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του "ναι" σε όλα», τόνισε.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», υπενθυμίζοντας ότι παλιότερα χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια - θλίψη στη χώρα».

Κ. Σκανδαλίδης: Επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή

«Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως είπε: «Ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και εφεξής θα αποκαλούνται και με τη βούλα ‘Μακεδόνες’, θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και, κατά τη δική τους ομολογία, θα μπορούν να υπηρετήσουν τις αλυτρωτικές τους φαντασιώσεις». Δυστυχώς, πρόσθεσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης, στις πιέσεις του συμμαχικού παράγοντα, σηματοδότησε την επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή, αποτελεί ήττα της χώρας, και στο πολιτισμικό και ιστορικό κεφάλαιο που απώλεσε, και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών συσχετισμών».

Ο κ. Σκανδαλίδης σχολίασε πως άλλαξε άρδην η θέση της κυβερνώσας παράταξης σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και αυτό, όπως παρατήρησε γιατί «δεν είναι μακριά ο καιρός που ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, προεκλογικά από τη Θεσσαλονίκη, την κατάργησή του». Σήμερα, όμως, συνέχισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, ως δικαίωση της πολιτικής του, την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα ως μοχλό διαμόρφωσης εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών. «Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη πρωτοβουλιών, σε μια ευνοϊκή για τη χώρα, συγκυρία, όπου θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις προκλήσεις. Όμως, το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα και του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, μας άφησε μια πικρή γεύση», είπε επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης, θυμίζοντας ότι στην Αθήνα ο Ερντογάν αμφισβήτησε ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στην Άγκυρα έθεσε προκαταβολικά θέματα νησιών, ΑΟΖ, μουφτήδων κ.λπ., την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο αεροπλάνο.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ