2019-04-03 11:45:34
Φωτογραφία για Ο Ψυχάρης στο σκαμνί...
...για τα δάνεια «με εγγύηση αέρα» Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να διεξαχθεί αύριο -εκτός απροόπτου- η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της...

ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την υπόθεση της χορήγησης προσωπικών δανείων του, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του Τύπου οδηγείται στο εδώλιο βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που αφορά προσωπικό του δάνειο, συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ, από την Alpha Bank, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο.

Μαζί του θα δικαστούν και δέκα στελέχη της Alpha Bank που αντιμετωπίζουν την κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία, καθώς φέρεται να ενέκριναν τη χορήγηση του δανείου χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς εγγυήσεις.


Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, η δανειοδότηση εγκρίθηκε και χορηγήθηκε «...κατά παράβαση της σύννομης τραπεζικής διαδικασίας, χωρίς επαρκείς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και με προκλητική παράκαμψη της υποχρέωσης παρακολούθησης και ελέγχου της ροής του προϊόντος του δανείου εκ μέρους της τράπεζας...».

Η ποινική δίωξη για το επίδικο δάνειο ασκήθηκε κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου τον Φεβρουάριο του 2016.

Την έρευνα για τα δάνεια του ΔΟΛ αλλά και για το προσωπικό δάνειο του Σταύρου Ψυχάρη διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης. Ωστόσο, αρχειοθετήθηκε το σκέλος της έρευνας που αφορούσε εταιρικά δάνεια που έλαβε κατά καιρούς ο ΔΟΛ από πιστωτικά ιδρύματα - Εθνική, Alpha Bank (κυρίως) και μικρά ποσά από την Τράπεζα Πειραιώς. Για τα δάνεια αυτά έγινε ενδελεχής έρευνα και προέκυψε ότι δεν ήταν επισφαλή και στο σύνολό τους εξυπηρετούνται.

Την παραπομπή του Σταύρου Ψυχάρη στο εδώλιο για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για το δάνειο που έλαβε την περίοδο που ήταν επικεφαλής του ΔΟΛ είχε προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2017 η εισαγγελέας Kατερίνα Αντωνίου και παράλληλα είχε εισηγηθεί την παραπομπή των δέκα τραπεζικών στελεχών της Alpha Bank για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άσκηση της δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο ΔΟΛ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων» και ανέφερε ότι η επίμαχη χρηματοδότηση του κ. Ψυχάρη ως μετόχου του ΔΟΛ «επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων».

Οι τραπεζικές εκθέσεις, οι μαρτυρικές καταθέσεις και ο λογαριασμός στους... πολίτες!

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ το 2016 είχε κληθεί να καταθέσει ο πρώην ιδιοκτήτης του ΔΟΛ και συνιδιοκτήτης του MEGA Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος διάβασε απλά μια επιστολή με την οποία δήλωνε ότι εφόσον έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος για κακουργήματα δεν θα κατέθετε ως μάρτυρας διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοενοχοποίησή του.

Τελικά στη θέση του κατέθεσε ο γιος του Π. Ψυχάρης ο οποίος ήταν τότε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ. Με τη συγκεκριμένη κατάθεση ο Π. Ψυχάρης διαβεβαίωνε ότι αφ’ ενός δεν θα έκλεινε το MEGA και αφ’ ετέρου ότι όλα τα δάνεια του ΔΟΛ ήταν ενήμερα και οι εργαζόμενοι στον όμιλο επρόκειτο στο εγγύς μέλλον να πληρωθούν.

Λίγους μήνες αργότερα στον πλειστηριασμό ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης με 22.892.600 ευρώ «τα πήρε όλα κι έφυγε» και μάλιστα καθαρά από υποχρεώσεις, μια και τα δάνεια του ΔΟΛ όπως και του MEGA μπήκαν στη γνωστή χοάνη εκείνων που πληρώνουν πάντα τα σπασμένα.

Viral έγινε το καλοκαίρι του 2016 το χαρακτηριστικό απόσπασμα του διαλόγου του μάρτυρα Π. Ψυχάρη με τον πρόεδρο της επιτροπής Σ. Φάμελλο.

Αντικείμενο του διαλόγου, η εγγύηση των 15 εκατ. ευρώ που δήλωσε ότι έβαλε ο Π. Ψυχάρης ως εξασφάλιση για τα δάνεια, μαζί με τα 12 εκατ. που διέθετε ως προσωπική περιουσία ο πατέρας του.

Σ. Φάμελλος: Πού βρήκατε τα 15 εκατομμύρια εσείς και τα 12 που είναι στο private banking του πατέρα σας;

Π. Ψυχάρης: Τα 15 εκατομμύρια ευρώ δεν έχω πει ότι τα έχω. Εχω πει ότι έχω υπογράψει εγγύηση για 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σ.Φ.: Υπογράψατε εγγύηση για 15 εκατομμύρια ευρώ, το είπατε. Και μάλιστα είπατε «εγώ με πόνο και με αίμα έβαλα 15 εκατομμύρια ευρώ». Πείτε μας πού τα βρήκατε.

Π.Ψ.: Δεν είπα «έβαλα». Εχω υπογράψει.

Σ.Φ.: Εχουμε τα Πρακτικά. «Μου ζητήθηκαν 15 εκατομμύρια εγγυήσεις και αναγκάστηκα να τις υπογράψω».

Π.Ψ.: Ναι, υπέγραψα εγγυήσεις. Δεν σημαίνει ότι είχα το «cash».

Σ.Φ.: Με τι;

Π.Ψ.: Με αέρα.

Σ.Φ.: Με αέρα;

Π.Ψ.: Ναι.

Σ.Φ.: Είπατε με αέρα; Είπατε στην εξεταστική επιτροπή ότι υπογράψατε αέρα 15 εκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις για τα δάνεια;

Π.Ψ.: Οχι. Η τράπεζα μου έχει ζητήσει εγγύηση προσωπική ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Σ.Φ.: Ωραία. Την υπογράψατε με ποιο εχέγγυο, κύριε Ψυχάρη;

Π.Ψ.: Αυτό είναι το εχέγγυο.

Σ.Φ.: Η υπογραφή σας κοστίζει 15 εκατομμύρια ευρώ;

Π.Ψ.: Δεν ξέρω πόσο κοστίζει.

Σ.Φ.: Θέλετε να μου δώσετε κι εμένα 15 εκατομμύρια ευρώ; Σας υπογράφω. Θα μου τα δώσετε, κύριε Ψυχάρη;

Π.Ψ.: Θα δείξει.

Για να συμπληρώσει ο κ. Ψυχάρης: «Ολες οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν χωρίς εγγύηση, αν θέλουν. Είναι σε θέση», επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα δυσκολότερα δάνεια δίνονταν στα ΜΜΕ.

Δεν απάντησε όμως, για παράδειγμα, στον βουλευτή Χρ. Παπαδόπουλο που παρατήρησε ότι τουλάχιστον εκείνος δεν γνώριζε άλλη επιχείρηση που να είχε μοναδική κερδοφορία το 2004 και από εκεί και πέρα (ακόμα και πριν από την κρίση) όλα τα επόμενα χρόνια να είχε ζημιές εκατομμυρίων και να εξασφάλιζε τόσο πλούσιο δανεισμό μέχρι και το 2014, με αποτέλεσμα ο όμιλος να χρωστά 180 εκατ. ευρώ το 2016.

Ο Π. Ψυχάρης ωστόσο απάντησε: «Οπως τη βλέπω εγώ, είναι υγιής με ένα υγιές μέλλον μπροστά της».

Τα «δυσχερή» δάνεια των τραπεζών

Συνοπτικά αυτό που έγινε ήταν: Ο Σταύρος Ψυχάρης αγόρασε σταδιακά τις μετοχές του ΔΟΛ με 58 εκατομμύρια ευρώ. Τα 58 αυτά εκατομμύρια προήλθαν από προσωπικό δάνειο, μεταφέρθηκαν στη «Σταύρος Ψυχάρης – Μέσα Ενημέρωσης» με νέο δάνειο 58 εκατομμυρίων.

Αγόρασε δηλαδή τις μετοχές με προσωπικό δάνειο και τις πούλησε σε μια επιχείρηση που ο ίδιος ήταν μοναδικός μέτοχος, παίρνοντας ένα άλλο δάνειο. Στη συνέχεια συγχωνεύεται με τον ΔΟΛ, με αποτέλεσμα ο ΔΟΛ να χρωστάει τα λεφτά που πήρε ο ιδιοκτήτης για να τον αγοράσει.

«Είναι ένα κλασικό σύνδρομο-μπάμπουσκα που μόνο στην εκδοτική Ελλάδα συμβαίνει», είχε παρατηρήσει ο πρόεδρος της εξεταστικής.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ