2019-04-08 11:46:09
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΝΙΚΗΘΗΚΑΜΕ, Ή ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΘΟΥΜΕ;
"Θα τους κάνω μια προσφορά, που δεν θα μπορούν να αρνηθούν". (Από την ταινία Νονός, 1972)

"Προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε", υποστήριξε ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος μιλώντας στο Paris School of International Affairs, στο Παρίσι, επιχειρώντας να πείσει ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ότι δεν κατάλαβε, ότι αυτό το οποίο θεωρούσε ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, δηλαδή το λεγόμενο Grexit, ενώ παρεμπιπτόντως σημείωσε το Grexit ότι θα συνιστούσε μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, εμμέσως, «κάλυψε» τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, δεδομένου ότι η γραμμή, που επικρατούσε τότε στην Ε.Ε. ήταν ότι η Aριστερά έπρεπε να νικηθεί.

Το Τσακαλώτο, βέβαια, έχει κάθε λόγο να συνεχίζει να μας φλομώνει με …Βαρουφάρες
. Αν δηλαδή τον πάρουμε στα σοβαρά, καταλαβαίνουμε ότι το υποτιθέμενο ισχυρότερο όπλο του Συ.ριζ.α., στην πραγματικότητα ήταν αυτό ακριβώς που ήθελαν οι Γερμανοί γενικά και όχι ο Σόιμπλε. Εδώ, λοιπόν, δεν μιλάμε για έναν λάθος υπολογισμό, αλλά για κάτι που σηκώνει χαρακίρι και το Τσακαλώτο το περιγράφει χαμογελώντας με τα απερίγραπτα σαρδάμ του, που εξηγούνται μόνο λόγω εξωγήινης προέλευσης… Μόνο που η «εξήγηση» Τσακαλώτου είναι τόσο σαθρή, που δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να επαναλάβουμε, ούτε περιληπτικά, όσα ήδη έχουμε γράψει στο παρελθόν.

Ο Γιάννης (με ένα «ν») Βαρουφάκης θυμάται, όμως, κάπως αλλοιώς την ιστορία. Μεταξύ πολλών άλλων στο βιβλίο του («Αήττητοι, Ηττημένοι» στην ελληνική έκδοση, στην αγγλική του έκδοση τιτλοφορείται «Adults in the room», Ενήλικοι στο Δωμάτιο) ξεμπροστιάζοντας τους πρώην συντρόφους του, έγραψε ότι ο Γ. Δραγασάκης ήθελε να ηττηθεί στο δημοψήφισμα το «ΟΧΙ» για να επιβληθούν ευκολότερα οι όροι των δανειστών. Τώρα όσον αφορά για μιαν από τις στιχομυθίες του με τον Τσίπρα τα συμπεράσματα είναι όλα δικά σας: «Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά νά ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Σε συνέντευξή του, μάλιστα, ο Βαρουφάκης τον Γενάρη του 2018 (Παραπολιτικά) αποκάλυψε και την εξής στιχομυθία μεταξύ του ιδίου και του Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο τελευταίος συμφώνησε με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο. «Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τί σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω», συμπληρώνοντας πως στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος». Μήπως τον είπε μαλάκα; Μήπως τον είπε χέστη, κωλοπλένη; Μεγάλο μυστήριο. Πάντως, όπως ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης, ο Τσίπρας ηλίθιος δεν είναι Όσο για τον Χουλιαράκη, όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Γιάννης (με ένα «ν») τον χαρακτηρίζει «εντολοδόχο της τρόικα»: «Ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως εντολοδόχος της τρόικα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα, ούτε για το υπουργείο μου», ανέφερε στην συγκεκριμένη συνέντευξη.

Α, και κάτι τελευταίο. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι ο Βαρουφάκης έχει φροντίσει να κρατά αρκετά ντοκουμέντα για τους πρώην «δικούς» του και ότι όσα αποκαλύπτει κατά καιρούς είναι μάλλον προειδοποιητικές βολές και μηνύματα για το τί θα επακολουθήσει, εάν σκεφτούν να τον αγγίξουν με οποιοδήποτε τρόπο στο μέλλον. Ο Τσίπρας άλλωστε και η συμμορία του γνωρίζουν καλά πλέον από εκβιασμούς. Άλλωστε όπως έλεγαν και οι Λατίνοι in cauda venenum, δηλαδή στην ουρά είναι το δηλητήριο Λ.
πηγή
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ