2019-04-09 15:29:56
Φωτογραφία για Πρέσινγκ από τη Γαλλία για τις φρεγάτες
■ Μέσα σε περίπου έναν μήνα άλλη μια γαλλική φρεγάτα, η τύπου Fremm «Languedoc», πρόκειται να καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες στον Πειραιά

■Ασφυκτικές πιέσεις (με άκομψο τρόπο) στην Αθήνα από το Παρίσι που φοβάται σφήνα των ΗΠΑ 

■ Μεγάλο αγκάθι το χρηματοδοτικό στην προμήθεια των πολεμικών πλοίων

Πολλαπλά μέσα πίεσης χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα οι Γάλλοι προκειμένου να πείσουν την Ελλάδα να προχωρήσει μια συμφωνία για τις φρεγάτες BELH@RRA. Επιδίωξή τους είναι δηλαδή να δεσμεύσουν εκ των προτέρων την Αθήνα - αλ­λά και το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ως προτεραιότητά του την ένταξη νέων πλοίων επι­φάνειας στον ελληνικό στόλο - πως θα επιλέξει να προμηθευτεί τις υπερσύγχρονες γαλλι­κές φρεγάτες BELH@RRA, ακόμη και εν ευθέτω χρόνο, καθώς τώρα το μεγάλο αγκάθι εί­ναι το χρηματοδοτικό. Το Παρίσι εδώ και μή­νες αντιλαμβάνεται πως λόγω και της παρατεταμένης άνοιξης που διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η Ελλάδα μπορεί να πέσει στην αγκαλιά του «θείου Σαμ» και να αποφασί­σει να προμηθευτεί φρεγάτες «made in USA».


ΠΟΛΙΟΡΚΕΙΤΑΙ. Πράγματι, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να μας προσφέρουν καινούργιες φρεγάτες, αλλά μέχρι εκεί. Οι συζητήσεις μα­ζί τους δεν είναι τόσο προχωρημένες όσο με τους Γάλλους. Η Αθήνα πολιορκείται ταυτό­χρονα από μεγάλα brand names στον τομέα των εξοπλισμών όχι μόνο από τη Γαλλία και την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες. Φαί­νεται δε ότι οι επίδοξοι «μνηστήρες» βλέπο­ντας ότι η Τουρκία επιμένει να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο, έχουν σπεύσει να εκμεταλ­λευτούν το τάιμινγκ και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας για θωράκιση της άμυνάς της, απλώνοντας πάνω στο τραπέζι φακέλους προ­μηθειών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Πάντως το φλερτ των Γάλλων στην Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει ενταθεί, κυρίως δε στο παρασκήνιο. Η πίεση προς την Αθήνα είναι σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ασφυκτική που εκδηλώνεται με άκομψο τρό­πο και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφο­ρίες των «ΝΕΩΝ» έχει προκαλέσει ενόχληση. Η γαλλική πλευρά δηλαδή επιχειρεί να εξα­σφαλίσει προκαταβολικά ένα «ουϊ» της Αθή­νας για τις γαλλικές φρεγάτες, το οποίο όμως θα έχει πιο επίσημη μορφή και συνακόλου­θα θα «κλειδώνει» μία μελλοντική συμφωνία.

Οι Γάλλοι ποντάρουν στην παραδοσιακή συνεργασία με την Ελλάδα στο πνεύμα του «Ελ­λάς - Γαλλία - Συμμαχία». Στη συντονισμένη γαλλική κίνηση με στόχο το ελληνικό ΠΝ να μην ψάξει σε άλλες αγορές για φρεγάτες, συμμετέχουν η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η γαλλική Διεύθυν­ση Εξοπλισμών (DGA) αλλά και η εταιρεία που κατασκευάζει τις BELH@RRA (η Naval group).

ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε περίπου ένα μήνα μία δεύτερη γαλ­λική φρεγάτα, η τύπου Fremm «Languedoc», πρόκειται να καταπλεύσει τις επόμενες μέ­ρες στον Πειραιά μετά την ανθυποβρυχιακή «Latouche-Treville». Και αυτός ο κατάπλους δε, θα συνοδευτεί από ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν οι Γάλλοι. Στην παρουσίαση της «Latouche-Treville» στις αρχές Μαρτίου οι Γάλ­λοι είχαν δώσει μία πρώτη γεύση των προθέσεών τους δηλώνοντας πως υπάρχει κοινή επι­θυμία για συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στα εξοπλιστικά, ενώ αποκάλυψαν ότι ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αίγυπτου «Μέδου­σα» που θα διεξαχθεί προσεχώς στην Αίγυπτο.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού διαμηνύουν πάντως πως δεν υπάρχει προοπτική να αποκτήσουμε καινούργιες φρεγάτες αν δεν υπάρξει μία δι­ακρατική συμφωνία (τύπου Foreign Millitary Sales) με κάποια από τις χώρες που μας τις προσφέρουν. Δηλαδή μία συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουμε με δό­σεις και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό διότι προς το παρόν λεφτά δεν... υπάρχουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ. Οι τέσσερις BELH@ RRA κοστίζουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ, χρήμα­τα που δεν έχει η ελληνική πλευρά. Η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Μακρόν στον Τσίπρα πριν από ενάμιση χρόνο προέβλεπε μέ­ρος της χρηματοδότησης της αγοράς των φρε­γατών να υλοποιηθεί από τα κέρδη των ελλη­νικών ομολόγων που θα έπρεπε να επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός αυτός όμως δεν προ­χώρησε καθώς φαίνεται ότι μπλοκαρίστηκε από τη Γερ­μανία. Κάπως έτσι οι συζη­τήσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το οικονομικό εί­ναι και πάλι στο σημείο μη­δέν. Οι ίδιες πηγές σημειώ­νουν επίσης πως οι συζητή­σεις κυρίως με τη Γαλλία εί­ναι τόσο προχωρημένες που αν υπήρχε μία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν εφι­κτό να είχαμε λύση πολύ σύ­ντομα.

Πάντως, η ένταξη νέων φρεγατών στο ΠΝ κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία επιμέ­νει στις προκλήσεις και εξο­πλίζεται διαρκώς. Θα πρέπει να γίνει «χθες» όπως είχε επισημάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πριν από την υπουργοποίησή του. Ο στόχος είναι οι φρε­γάτες να έχουν δυνατότητες αεράμυνας περι­οχής: δηλαδή αυξημένες ικανότητες αναχαί­τισης πυραύλων, αεροσκαφών και εναέριων απειλών χάρη στους υπερσύγχρονους αντια­εροπορικούς πυραύλους που θα φέρουν και τα εξελιγμένα ραντάρ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ

Η ναυπήγηση

Ανώτατες πηγές του «Πενταγώ­νου» θεωρούν επίσης ότι κομβικής σημασίας για να προχω­ρήσει η αγορά φρεγατών είναι να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά τα ελληνικά ναυπη­γεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) - τα οποία σήμερα βρίσκο­νται σε μαρασμό - και μάλιστα υπό ιδιωτική ομπρέλα. Τόσο οι Γάλλοι όσοι και οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει πως θα ήθε­λαν κάποιες από τις φρεγάτες να ναυπηγηθούν εδώ.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

 (ΤΑ ΝΕΑ-08/04/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ