2019-04-18 09:15:48
Φωτογραφία για Επιβεβαιώθηκε ο εκτροχιασμός της δαπάνης του νοσοκομειακού φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της αγοράς για την πορεία της δαπάνης των φαρμάκων 1Α του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνονται.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν κρούσει εγκαίρως το καμπανάκι του κινδύνου, διεκδικώντας μια παρέμβαση της πολιτείας που θα συνδράμει ουσιαστικά στον εξορθολογισμό της δαπάνης, χωρίς να αντιμετώπιζει σαν πανάκεια το μηχανισμό του clawback. Στον εκτροχιασμό του συνολικού clawback ήρθε να προστεθεί και η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων 1Α του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης: Πανευρωπαϊκή αρνητική «πρωτιά» σε clawback και rebate

Η «ξέφρενη πορεία» της δαπάνης είχε φανεί από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Όπως είχε γράψει το Virus, προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα 1Α, είχε οριστεί στα 27,9 εκατ. ευρώ, για το εξάμηνο, αλλά η τελική δαπάνη ξεπέρασε τα 77,7 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό για τους 6 μήνες ήταν υψηλότερο ακόμα και από το σύνολο του έτους του 2017, όταν η υπέρβαση ανήλθε στα 55.143.677 € (επίσης σε δαπάνη 82 εκατ. ευρώ).


Σύμφωνα με πληροφορίες, η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα έκλεισε το 2018 στα 158.400.000 ευρώ, όταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι στα 82.000.000 ευρώ! Οι επίσημες εκτιμήσεις θέλουν, λοιπόν, το ποσό για clawback και rebate για το περασμένο έτος να ξεπερνά τα 76,4 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη, για τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η μόνη λύση είναι μια ένεση ρευστότητας και για το 2018. Η ίδια τακτική, άλλωστε, ακολουθήθηκε και τα δύο περασμένα έτη. Σημαντικό, όμως, είναι να γίνει και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2019, τουλάχιστον έως ότου αποδώσουν άλλα «εργαλεία» όπως τα πρωτόκολλα.

Τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ είναι, πάντως, μόλις μέρος της δαπάνης και της υπέρβασης της. Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, στο ετήσιο δείπνο στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, «το 2018 αγγίξαμε κατά τις εκτιμήσεις, συνολικές επιστροφές μέσω rebates & clawback της τάξης των 1,5 δισ. €, που φθάνουν σε ποσοστό το 35% των πωλήσεων των αποζημιούμενων φαρμάκων». Προειδοποίησε, δε, ότι «για το 2019 δεν υπάρχει τίποτα που να προδικάζει μια καλύτερη εξέλιξη», Άλλωστε ανεπίσημες πληροφορίες για το πρώτο δίμηνο του έτους αναφέρουν για περαιτέρω εκτροχιασμό της υπέρβασης, του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ