2019-06-22 17:20:18
Φωτογραφία για Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει την «τουρκική μειονότητα»
Στην αντεπίθεση πέρασε η Τουρκία, που κλιμακώνει τις προκλήσεις και μιλά για «τουρκική

μειονότητα στη Θράκη» και «παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα» μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να λάβουν στοχευμένα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Στην έντονα προκλητική του δήλωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, καταγγέλλει την Αθήνα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις παραβιάσεις, θέτοντας το γραφείο του Μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος»

Αφορμή για το νέο τουρκικό κρεσέντο ήταν το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους Μουφτήδες, που σύμφωνα με την Άγκυρα αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης «που εγγυάται τα δικαιώματα της Μειονότητας να εγκαθιδρύσουν και να διαχειριστούν τη δική της θρησκεία και τους δικούς της φιλανθρωπικούς θεσμούς».


Το διάταγμα, «προσχέδιο του οποίου μπήκε στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2018 και συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την Μειονότητα, αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα αποσκοπεί σαφώς να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των Μουφτήδων, που τους μετατρέπει σε κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έκανε ολοκληρωμένες και επαφές με τους εκπροσώπους της μειονότητας, ούτε έλαβε υπ' όψιν τις θέσεις τους. Αντίθετα, αναφέρει ο Ακσόι, «ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι είναι η πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα» να ετοιμάσουν το διάταγμα. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να μην προχωρήσει στο λάθος να επιβάλλει τον παράνομα διορισμένο Μουφτή», σημειώνει ο Ακσόι, που καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε χώρα της ΕΕ, αποτελεί επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας. Γι' αυτό, ο Ακσόι κάλεσε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και όργανα της ΕΕ να δουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν έρευνες για τις νομικές ενέργειες της χώρας μας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στα δικαιώματα της Μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις, καταλήγει ο Ακσόι στη δήλωσή του.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ