2019-07-02 11:01:28
Φωτογραφία για Η Σκα Κέλερ υποψήφια για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου
Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για την Ε.Ε.

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους και τώρα διεκδικούν ανώτερες θέσεις: Αύριο, Τετάρτη, εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το κόμμα της 37χρονης Σκα Κέλερ, θα την προτείνουν για την Προεδρία», γράφει το Spiegel online. Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Θέλω να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο διαφανές».

Το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο θα συνέλθει στο Στρασβούργο για πρώτη φορά σήμερα. Μια μέρα μετά θα εκλεγεί ο διάδοχος του απερχόμενου Προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι. Άλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο Βέλγος Φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, και ο Ιταλός Σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαρνιέρι. Το Spiegel online σημειώνει επίσης ότι «Οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου και είναι τέταρτοι στο νέο κοινοβούλιο με 75 έδρες. Η Κέλερ ήταν συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, μαζί με τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερτς. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα διατηρήσουν και οι δύο το αξίωμά τους». Τέλος Spiegel online αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μία Γερμανίδα πολιτικός προτίθεται να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό αξίωμα».


«Θα ήθελα να είμαι υποψήφια Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η πρώην ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ στην οικονομική ιστοσελίδα «Business Insider».

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για την Ε.Ε.Για δεκαοκτώ ώρες οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούσαν να βρουν έναν συμβιβασμό ως προς το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία της Ε.Ε., αλλά μάταια. Η μαραθώνια συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα και με χάσμα απόψεων, κυρίως ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, μεγαλύτερο από όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις την Κυριακή το βράδυ. Το αδιέξοδο είναι ενδεικτικό και του ακόμα πιο διασπασμένου Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχασαν την πλειοψηφία τους, ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι ανέβασαν τα ποσοστά τους. Οι Αρχηγοί των κρατών-μελών παρέμειναν χθες στη βελγική πρωτεύουσα και θα βρεθούν ξανά σήμερα το πρωί για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο τελικός συμβιβασμός.

«Δίνουμε την εικόνα μιας μη σοβαρής Ευρώπης», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας μια ιδιαιτέρως κριτική άποψη μετά τη λήξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που, όπως είπε, θα έχουν συνέπειες στην αξιοπιστία της Ε.Ε. «Υπήρχαν πολλές κρυφές ατζέντες», δεν δίστασε να δηλώσει, για να εξηγήσει τον λόγο που δεν συμφώνησαν χθες οι ηγέτες. Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν πολύ πιο ήπια. «Γνωρίζω ότι είναι περίπλοκη η διαδικασία, αλλά καλή τη πίστει όλα είναι δυνατά». Η Μέρκελ δέχθηκε μαζικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο. «Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η χθεσινή συνάντηση, που ξεκίνησε από την Κυριακή το απόγευμα, ήταν αρκετά ανορθόδοξη, με ελάχιστο χρόνο να εξελίσσεται στο τραπέζι των «28», καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις γίνονταν σε μικρές ομάδες των δύο ή περισσότερων συμμετεχόντων. Η βασική πρόταση που έφερε η Γερμανίδα καγκελάριος από την Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου στο περιθώριο της συνάντησης του G20 έγινε και η συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις, ήταν να γίνει Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος για τη θέση εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αυτή τη στιγμή Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία των Spitzenkandidaten, δηλαδή της σύνδεσης υποψηφίων στις ευρωεκλογές με την προεδρία της Επιτροπής, να παραμείνει, και έτσι να δώσει και το Ευρωκοινοβούλιο το πράσινο φως. 

Όμως η υποψηφιότητα αυτή αντιμετώπισε όπως ήταν αναμενόμενο ισχυρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θεωρούν ότι εφόσον το κόμμα τους βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές δικαιούται και την προεδρία της Επιτροπής, αλλά και από κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τίμερμανς από τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής είχε υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός με την Πολωνία και την Ουγγαρία όσον αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου, ενώ Τσεχία και Σλοβακία επίσης αντιτάχθηκαν. Αν γινόταν ο Φρανς Τίμερμανς Πρόεδρος της Επιτροπής, τότε ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα γινόταν Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μια θέση με σαφώς πιο περιορισμένη δύναμη από αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις υπόλοιπες θέσεις ακούστηκαν τα ονόματα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου. Η Βουλγάρα πρώην επίτροπος και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσε να είναι ο λόγος που θα περιόριζαν οι Ανατολικές χώρες τις αντιδράσεις τους για την υποψηφιότητα του Τίμερμανς, αλλά το όνομα της κ. Γκεοργκίεβα δεν φαίνεται να περιόρισε τις αντιρρήσεις τους.

Άλλα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν αυτά του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ και της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της επιτρόπου για τα θέματα Ανταγωνισμού και βασικής υποψηφίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Στη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής ακούστηκε και το όνομα της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΑΜΠΕ/Spiegel online/kathimerini.gr

«The New Daily Mail» 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ