2019-07-05 09:35:18
Φωτογραφία για Αδειάζουν τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους! Πόσοι λείπουν
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR 

Μειώνεται χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, λόγω της επιστημονικής μετανάστευσης. Την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια οι νέοι γιατροί περίμεναν και χρόνια στην αναμονή για να βρουν κενή θέση για ειδίκευση, πλέον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εκατοντάδες νέοι γιατροί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα κάνοντας ειδικότητα στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία κ.λ.π. Χώρες που μπορούν στη συνέχεια και να τους απορροφήσουν σε κάποια καλά αμειβόμενη θέση μέσα στο σύστημα υγείας.

Τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ έχουν επισημάνει κατά καιρούς το πρόβλημα, καθώς πολλές κλινικές λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρώνδεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι ότι στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το 20% των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Ακόμη πιο οριακή είναι η κατάσταση σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία, καθώς η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αποτρέπουν τους νέους γιατρούς για να ξεκινήσουν ειδικότητα.


Μάλιστα είναι άγνωστο εάν οι αλλαγές στις εξετάσεις ειδικότητας που ψηφίστηκαν πρόσφατα ή στην ίδια την ειδίκευση θα συγκρατήσουν το κύμα της μετανάστευσης των νέων γιατρών. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι αλλάζει: «Αλλάζουν τα πάντα στις εξετάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών! Τι προβλέπει τροπολογία»

Τι γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” υπηρετούν 380 ειδικευόμενοι γιατροί σε σύνολο 455 θέσεων.

Στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” υπάρχουν 321 θέσεις ειδικευομένων και υπηρετούν 291 γιατροί εκ των οποίων οι 60 έχουν δεχθεί την παράταση της ειδικότητας τους. Οι κενές θέσεις είναι 30.

Αντίστοιχα κενές θέσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αφού οι νέοι γιατροί επιλέγουν άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Σήμερα υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 18.000 νέοι γιατροί.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΔΗΠΑΚ) επεσήμαναν πρόσφατα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ