2019-07-12 03:07:23
Φωτογραφία για Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης ξαναγεννιέται…
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της

Δωδώνης δίνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Ο βασικός κορμός του έργου αφορά στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, μέρος του οποίου έχει δοθεί ήδη σε χρήση.

Τα έργα σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το epiruspost.gr, ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σήμερα μέσα του ΕΣΠΑ υλοποιούνται παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Η απορρόφηση μέχρι τώρα είναι μικρή ωστόσο όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων σύντομα οι ρυθμοί θα ενταθούν καθώς ολοκληρώθηκαν διεθνείς διαγωνισμοί για προμήθεια υλικών και εγκατάσταση μηχανισμών μεταφοράς φορτίων.

Πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π Ήπειρος 2014-2020, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.


Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αλλά του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς.

Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου (έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας). Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης.

Τέλος προγραμματίζονται δράσεις ενίσχυσης της ενημέρωσης (ενημερωτικές πινακίδες, φυλλάδια κλπ).

Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση της πράξης ανέρχεται σε ποσοστό 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται η επιτάχυνση των ήδη εξελισσόμενων εργασιών, καθώς οι διαδικασίες προμήθειας υλικών και εγκατάστασης εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων (διεθνείς διαγωνισμοί), βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στο έργο απασχολείται ομάδα σαράντα ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες να επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων – εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς.

Πηγή - Φωτογραφίες: epiruspost.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ