2019-08-13 10:54:13
Φωτογραφία για Editorial: Θα περάσει το crash test της Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας;
 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR 

Για έναν περίεργο λόγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πολλά περιθώρια ανοχής. Άγνωστο γιατί αλλά οι πολίτες αναμένουν πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ σε μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που απόλαυσε την κοινωνική ανοχή για αρκετά χρόνια.

Έτσι τα χρονικά περιθώρια, ειδικά στον τομέα της υγείας, είναι ακόμη πιο στενά για να επιτευχθούν οι αλλαγές που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα κληθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους να εφαρμόσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Αν και ο ίδιος είναι γιατρός, ελάχιστη εμπειρία και τριβή έχει στο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο βρίθει δυσλειτουργιών, αλλά και εμποδίων από διάφορους επιτήδειους που συνεχίζουν να πλουτίζουν, χάρη στην αργοπορία λήψης μέτρων και αποφάσεων.

Και η υπόθεση δεν είναι απλή για τον Βασίλη Κικίλια.


Ο υπουργός Υγείας, που διαθέτει ιδιαίτερο χάρισμα στην επικοινωνία, θα κληθεί να λύσει το γρίφο της ισορροπίας της δαπάνης στα φάρμακα. Ένας γρίφος που αναζητά επίλυση ώστε και οι ασθενείς να έχουν όλες τις θεραπείες που χρειάζονται και το σύστημα να μην καταρρεύσει οικονομικά, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην πληρώνουν υπερβολικά ποσά σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές.

Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει ταυτόχρονα να φέρει μία ισορροπία στον ΕΟΠΥΥ, καλύπτοντας τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και έχοντας ικανοποιημένους και τους παρόχους.

Μπορεί ο ίδιος να μη βλέπει (για άγνωστο λόγο) με καλό μάτι τον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας, αλλά όπως φαίνεται με αυτόν θα πρέπει να πορευτεί. Διαβάστε ΕΔΩ τι διαμήνυε στους παρόχους: «Προς κατάργηση ο ΕΟΠΥΥ; Όλες οι εξελίξεις»

Άλλωστε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να δίνεται το πράσινο φως για να ενσωματωθούν οι λειτουργίες του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας και το ΕΣΥ

Ταυτόχρονα όμως το στοίχημα του Βασίλη Κικίλια θα πρέπει να είναι με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ένα στοίχημα που δεν κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η νυν σκοπεύει να το πετύχει με μεγαλύτερες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατροί και ιδιωτικές μονάδες υγείας θα αξιοποιηθούν δεόντως, προκειμένου να έχουν οι πολίτες άμεσα και ποιοτικά υπηρεσίες υγείας.

Βέβαια τα σχέδια της κυβέρνησης για αξιοποίηση και συνεργασία ιδιωτικών εταιρειών με το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα περάσουν αβρόχοις ποσί, καθώς πρώτοι από όλους αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, πολλοί εξ αυτών μάλιστα ανήκουν και στη γαλάζια παράταξη.

Από την άλλη η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει περιθώριο σε ασφαλιστικές εταιρείες να νοσηλεύουν τους «πελάτες» τους στα δημόσια νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο πακέτο νοσηλείας, επίσης δεν θα περάσει χωρίς απώλειες για το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης.

Εάν βέβαια επιτευχθεί ποτέ, δεδομένου ότι είναι άγνωστο ποιοι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλειαθα θελήσουν να νοσηλευθούν για παράδειγμα στον πάντα γεμάτο και με ελλείψεις Ευαγγελισμό και όχι σε κάποια μεγάλη ιδιωτική κλινική με άριστες ξενοδοχειακές υποδομές;

Στην περίπτωση πάντως που το ΕΣΥ ανοίξει και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όσοι γιατροί και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων απασχοληθούν με τους «ιδιωτικούς» πελάτες, θα αμείβονται ξεχωριστά. Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα.

Οι υπόλοιποι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα εάν δεν έχουν για παράδειγμα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην νοσηλεία των ιδιωτών ασθενών;

Από την άλλη όμως, ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (που είχε τοποθετηθεί σχετικά στη Βουλή), θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ιδιώτες γιατρούς που επίσης θα θέλουν να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού θα έχει δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα ιδιωτικού έργου και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Παράλληλα μια τέτοια κίνηση, θα ανοίξει νέο μέτωπο στον υπουργό Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές που θα κινδυνεύουν να χάσουν πελατεία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Και βέβαια αυτή η αλυσίδα των προβλημάτων, αλλά και τα μέτωπα που πιθανώς να ξεπηδούν κάθε φορά που θα ετοιμάζεται μια αλλαγή, σχετίζεται σχεδόν με όλες τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να επιχειρήσει ο Βασίλης Κικίλιας στον τομέα της υγείας.

Και στη περίπτωση που δεν έχει έτοιμες λύσεις, θα αποδειχθεί μάλλον δύσκολο το πολιτικό του μέλλον στην Υγεία…

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ