2019-08-27 02:40:16
Φωτογραφία για Μύκονος: Πώς έμπλεξε με τη «Χουανίτα» ο Λάκης
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το όργιο φοροδιαφυγής που συντελείται σε παραθαλάσσια θέρετρα και νησιά και ειδικότερα στη Μύκονο, όπου αρκετές συναλλαγές

είθισται να γίνονται κάτω από το τραπέζι, με τους φοροφυγάδες να αποκομίζουν κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πεδίο δράσης των επιτήδειων, οι πολυτελείς βίλες, που νοικιάζονται έως και 50.000 ευρώ την εβδομάδα, με τους ιδιοκτήτες και τα συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία να αποκρύπτουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Εφορία.

Η επιχείρηση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την περασμένη εβδομάδα, με την κωδική ονομασία «Villa Juanita Dolores», έφερε στο φως ένα όργιο φοροδιαφυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του καλοκαιριού στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες του νησιού. Επίσης, στάθηκε αφορμή για να προωθήσει η κυβέρνηση μια νέα ρύθμιση βάσει της οποίας η πληρωμή των ενοικίων θα γίνεται από δω και στο εξής μόνο μέσω τραπέζης.


Εμείς από την πλευρά μας ψάξαμε και μάθαμε το παρασκήνιο αυτής της αριστουργηματικά εκτελεσμένης επιχείρησης από το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, που μοιάζει να έχει βγει από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ δούλευαν από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και ήρθαν στην κατοχή τους στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες μιας εταιρείας εκδηλώσεων που διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Μύκονο. Την ίδια περίοδο, ο γνωστός μόδιστρος Λάκης Γαβαλάς επιχειρούσε ένα comeback στην κοσμική ζωή της Αθήνας και της Μυκόνου, παρουσιάζοντας μέσω lifestyle εντύπων τη μετάλλαξη της άλλοτε θρυλικής του βίλας στη Φτελιά σε σύγχρονο boutique hotel, έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Η είδηση κάνει πολλούς να αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν ο Λάκης Γαβαλάς να προωθεί διαφημιστικά μια κατοικία που ως γνωστόν έχει κατασχεθεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο ίδιος βρέθηκε να χρωστάει εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που του στοίχισε για κάποιο διάστημα και την ελευθερία του, αφού βρέθηκε προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τα θρυλικά πάρτυ στη βίλα Γαβαλά

Τα θρυλικά πάρτυ

Ιούλιος 2018. Η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά, που άνοιξε τις πόρτες της τη δεκαετία του ’90 και είχε χαρακτηριστεί από τη γαλλική «Vogue» ως η πιο stylist βίλα της Μεσογείου, είχε μόλις υποστεί ένα γενναίο lifting.

Θυμίζουμε πως όταν άρχισαν τα μπλεξίματα του Γαβαλά με τη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο, το σπίτι έμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα λεηλασίας από συμμορίες οι οποίες έκλεψαν ακόμη και τις ζωγραφισμένες στο χέρι αντίκες που είχε φέρει από τη Φλωρεντία.

Είχαν λοιπόν μόλις ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας και εκείνος δήλωνε κατενθουσιασμένος γιατί, όπως έλεγε τότε, βρέθηκε ένας επιχειρηματίας που θέλησε να επενδύσει στο ιστορικό αυτό σπίτι, μετατρέποντάς το σε boutique hotel υψηλής αισθητικής υπό την καθοδήγησή του.

«Χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια θα έχω την ευκαιρία να ξανακοιμηθώ στο χτιστό κρεβάτι μου, που έχει θέα από το παράθυρο όλη τη Μύκονο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γαβαλάς.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια κατοικία απαράμιλλης αισθητικής και ομορφιάς που είχε γράψει ιστορία στα κοσμικά σαλόνια. Για να συμβεί αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα θρυλικά πάρτυ που διοργάνωνε ο Γαβαλάς και και τα οποία γρήγορα μετέτρεψαν τη βίλα στο πιο κεφάτο και αδιαμφισβήτητα glamorous meeting point για δεκάδες διασημότητες, σύμβολα της μόδας και εκατομμυριούχους απ’ όλο τον κόσμο.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πέρυσι ο μόδιστρος είχε εξιστορήσει άγνωστα περιστατικά που είχαν λάβει χώρα μέσα στη βίλα κατά τη διάρκεια των πάρτυ που διοργάνωνε.

Η βίλα νοικιαζόταν για 25.000 ευρώ την εβδομάδα, αν και είχε κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο

Σύμφωνα με όσα είπε στο περιοδικό, πριν από αρκετά χρόνια είχε εμφανιστεί σε ένα από τα πάρτυ του, ο γνωστός Ελληνας βιομήχανος Καρέλλας μαζί με δύο Γάλλους αρχιτέκτονες και την Κλαούντια Καρντινάλε, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στον κυρίως χώρο της διασκέδασης, καθώς η guest list ήταν συγκεκριμένη και εκείνοι είχαν φέρει μαζί τους άλλα 12 άτομα. Η φήμη των ξέφρενων events που διοργάνωνε ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα στενά σύνορα της Ελλάδας κι έτσι άρχισαν να καταφτάνουν στα πάρτι του διασημότητες όπως ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ο Valentino, οι Dsquared2, o Νιλ Μπάρετ και η Αννα ντέλο Ρούσο, που κυριαρχούσε τότε στην ιταλική «Vogue». Στο πέρασμα των χρόνων η λίστα με τους καλεσμένους δεν περιελάμβανε μόνο διάσημους και πλούσιους, αλλά και όποιον έβρισκε «μια άκρη», από εργαζόμενους στα κλαμπ και τις παραλίες του νησιού, από μπάρμαν και σερβιτόρους μέχρι τουρίστες που έρχονταν από την Αθήνα γι’ αυτό τον σκοπό.

Απαράμιλλης ομορφιάς και αισθητικής οι χώροι της βίλας

Η Επιχείρηση «Villa Juanita Dolores»

Η έρευνα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι η βίλα του Λάκη Γαβαλά είχε περάσει στα χέρια μιας εταιρείας, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι γνωστοί στη Μύκονο με τα ονόματα «Φάνης» και «Πίπης». Και ότι δεν είχε μετατραπεί σε boutique hotel, όπως φανταζόταν ο μόδιστρος, αλλά ενοικιαζόταν ως είχε σε ξένους εύπορους τουρίστες ή δινόταν για πάρτυ και εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες ανέθεσε σε μεσιτικό γραφείο, το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αναζήτηση πολυτελούς καταλύματος, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή της στο Νησί των Ανέμων. Οι εν λόγω ελεγκτές, όπως προαναφέραμε, εμφανίστηκαν ως Ισπανοί τουρίστες, ενώ το μεσιτικό γραφείο τούς είχε ενημερώσει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Στις 2 Αυγούστου, λοιπόν, αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας τα κωδικά ονόματα «Juanita», «Dolores», «Carlos», «Antonio». Από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου τους παρέλαβε πολυτελές όχημα, που είχε στείλει το μεσιτικό, και τους οδήγησε σε βίλα του μόδιστρου στη Φτελιά.

Τότε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους της βίλας. Στη συνέχεια ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση του καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις ανερχόταν σε 25.000 ευρώ. Ηταν η στιγμή που οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά και ως εκ τούτου οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, η μεσίτρια, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές.

«Δεν μου έκοβαν τιμολόγιο»

Ωστόσο, επικοινωνώντας με τη μεσίτρια, η οποία τυγχάνει και ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου που φροντίζει για τις μετακινήσεις των VIP στο νησί, πληροφορηθήκαμε ότι εκείνη ήταν που κάρφωσε τους εκμισθωτές της βίλας Γαβαλά στην Εφορία, επειδή δεν της έκοβαν τιμολόγια.

Εκείνη, όπως υποστήριξε, είχε κόψει κανονικά τα απαιτούμενα παραστατικά. Μας έστειλε δε και τα αποδεικτικά της κατάθεσης των χρημάτων από τον τραπεζικό της λογαριασμό στον τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή με το όνομα «Πίπης», ζητώντας με SMS να κοπεί τιμολόγιο.

Οπως λέει η ίδια στο ΘΕΜΑ: «Εγώ νοίκιασα τη βίλα και μετέφερα από τους λογαριασμούς της εταιρείας μου στον διαχειριστή του σπιτιού συνολικά 19.200 ευρώ. Οταν έφυγε ο πελάτης, έκοψα κανονικά τα παραστατικά και ζήτησα από τον διαχειριστή να κοπεί τιμολόγιο. Οταν είδα ότι δεν το έκανε, πήγα στην Εφορία και προχώρησα σε επίσημη καταγγελία».

Ομως η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς από τη λεπτομερή έρευνα που ακολούθησε προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία εμπλέκουν τόσο τον μισθωτή της βίλας όσο και τον ιδιοκτήτη της, βάζοντάς τους για τα καλά στο στόχαστρο των ελεγκτικών φορολογικών αρχών.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018 είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ, με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια το μίσθωμα τριπλασιάζεται.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όμως, δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία.

Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρόλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Είναι απορίας άξιον πώς ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και οι μισθωτές του προχώρησαν σε σύναψη μισθωτηρίου συμβολαίου από τη στιγμή που το ακίνητο είναι κατασχεμένο από το Δημόσιο, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί ότι το αυτό θα εισπράττει απευθείας μέρος ή το σύνολο του τιμήματος έναντι των οφειλών του ιδιοκτήτη. Η Επιχείρηση «Villa Juanita Dolores», σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω των διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών και μεγάλων ακινήτων.

Το πάρτυ της υπερβολής με το οποίο ο κροίσος Ιντάν Οφέρ και η σύζυγός του Μπατία γιόρτασαν τα 10 χρόνια γάμου τους στη Μύκονο βρέθηκε στο στόχαστρο της Εφορίας, η οποία πραγματοποίησε έφοδο στο beach club restaurant «SantAnna» ζητώντας από τους ιδιοκτήτες του τα παραστατικά προκειμένου να δικαιολογηθεί το χρηματικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ που διέρρευσε ότι δαπανήθηκε

Οι αποδείξεις

Τα καταθετήρια για τα χρήματα που μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό των εκμισθωτών της βίλας Γαβαλά από τη μεσίτρια

Το SMS

Το γραπτό μήνυμα αποδεικνύει ότι η μεσίτρια ζήτησε από τους εκμισθωτές να κοπεί τιμολόγιο για το εισπραχθέν ποσό των 19.200 ευρώ

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για το πάρτυ των €5 εκατ.

Το glam γεγονός του καλοκαιριού, το πάρτυ του Ισραηλινού κροίσου Ιντάν Οφέρ έστειλε την Εφορία στο «SantAnna» - Πώς αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες όταν τους ζητήθηκαν τα τιμολόγια για το αστρονομικό ποσό που φέρεται να ξόδεψε

Ανω κάτω έκαναν τη Μύκονο οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, ερευνώντας το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής στο πάρτυ-υπερπαραγωγή για την επέτειο των 10 χρόνων γάμου του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Ιντάν Οφέρ και της συζύγου του Μπατία, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κόστισε 5 εκατ. ευρώ.

Κάτι τα νούμερα που ζαλίζουν και προκαλούν ίλιγγο στους κοινούς θνητούς, κάτι το πάθος και ο ιδιαίτερος ζήλος που επιδεικνύουν οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές για να πατάξουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, προσθέστε και τον καυτό ήλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες, το χάος στις παραλίες και τα μπιτς μπαρ, ε, δεν θέλει και πολύ για να ξεπεράσουν κάποιες καταστάσεις καλώς ή κακώς τα όρια της υπερβολής.

Η Μύκονος συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, ίσως όχι άδικα αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι εντοπίζονται «λαβράκια», σαν αυτό που θα διαβάσετε στο σαλόνι της εφημερίδας με το όργιο φοροδιαφυγής που σημειώθηκε στη βίλα του Λάκη Γαβαλά.

Πάμε, όμως, τώρα σε όσα αφορούν στο πολυσυζητημένο πάρτυ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και μετόχου της Ατλέτικο Μαδρίτης Ιντάν Οφέρ, ενός ανθρώπου που, όπως καταλαβαίνετε, δεν φείδεται χρημάτων και μπορεί να ξοδέψει έναν σκασμό λεφτά για την καλοπέρασή του.

Είναι ο τύπος του τουρίστα που όλοι θα ήθελαν να τον έχουν πελάτη στα μαγαζιά τους για τον εξής απλούστατο λόγο: θέλει πάντα το καλύτερο και δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει όσα όσα για να το αποκτήσει.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που γνωρίζει πολύ καλά τη Μύκονο, όπου πριν από 10 χρόνια επέλεξε να κάνει τον γάμο του με τη σημερινή σύζυγό του, αποφάσισε να διοργανώσει εκεί ένα πάρτυ αντάξιο του ονόματός του και πέρα από κάθε φαντασία. Τόσο θεαματικό που θα άφηνε τους καλεσμένους του με το στόμα ανοιχτό, όπως και τελικά έγινε. Το νέο, λοιπόν, ότι ο Ιντάν Οφέρ έχει κλείσει ρεζερβέ τα καλύτερα μπιτς μπαρ και κλαμπ του νησιού για να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του, επιλέγοντας για κάθε μέρα και διαφορετική τοποθεσία, δεν αργεί να γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα, να απασχολήσει μέσα σε χρόνο μηδέν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες , τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι και τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών που έλαβαν εντολή να ελέγξουν αν οι συναλλαγές του επιχειρηματία με τα μαγαζιά της Μυκόνου γίνονταν πάνω ή κάτω από το τραπέζι.

Οι εφοριακοί επικέντρωσαν την έρευνά τους στο «SantAnna» στην παραλία της Παράγκας, καθώς από εκεί έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου πλάνα από τους εορτασμούς, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν βίντεο και φωτογραφίες.

Βασική έμπνευση του πάρτυ αποτέλεσε το φεστιβάλ Burning Man, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νεβάδα των ΗΠΑ και είναι μια σύγχρονη, αμερικάνικη εκδοχή του Σόδομα και Γόμορρα. Το σκηνικό γέμισε με γιγάντια ομοιώματα, ανθρώπινα και μη, μεταξύ των οποίων και ένας Βούδας, κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από λάστιχα αυτοκινήτων, ενώ από τους καλεσμένους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το ανάλογο dress code.

Το πάρτυ της υπερβολής με το οποίο ο κροίσος Ιντάν Οφέρ και η σύζυγός του Μπατία γιόρτασαν τα 10 χρόνια γάμου τους στη Μύκονο βρέθηκε στο στόχαστρο της Εφορίας, η οποία πραγματοποίησε έφοδο στο beach club restaurant «SantAnna» ζητώντας από τους ιδιοκτήτες του τα παραστατικά προκειμένου να δικαιολογηθεί το χρηματικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ που διέρρευσε ότι δαπανήθηκε

Η έφοδος

Την επομένη, λοιπόν, του πάρτυ οι εφοριακοί που βρίσκονταν στο νησί, κατόπιν εντολής των ανωτέρων τους, επιχείρησαν έφοδο στο «SantAnna», ζητώντας από τους ιδιοκτήτες του τα ανάλογα παραστατικά προκειμένου να δικαιολογηθεί το χρηματικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ που φέρεται να ξόδεψε ο Ιντάν Οφέρ.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αρχικά αιφνιδιάστηκαν και στη συνέχεια προσπάθησαν να εξηγήσουν στους εφοριακούς ότι το πάρτυ του Ισραηλινού επιχειρηματία δεν κόστισε 5 εκατ. αλλά 240.000 ευρώ, με όλες τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται διατραπεζικά βάσει συμβολαίου που είχαν υπογράψει με εταιρεία εκδηλώσεων που είχε αναλάβει να διοργανώσει το λαμπερό event.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το συνολικό κόστος για όλα τα πάρτυ που έκανε ο Ισραηλινός επιχειρηματίας στη Μύκονο δεν ξεπέρασε τα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ.

Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά μια τόσο μεγάλη εκδήλωση, ειδικά όσον αφορά έναν επιχειρηματία αυτού του μεγέθους, σχολίασαν παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι ωστόσο επισήμαναν ότι η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει στο νησί στις βίλες, καθώς εκεί πραγματοποιούνται συνεχώς πριβέ πάρτυ στα οποία η είσοδος τιμάται από 300 έως 1.000 ευρώ, με τις συναλλαγές να γίνονται είτε σε μετρητά είτε με POS που εμφανίζονται σε έδρες του εξωτερικού, σε περίπτωση που ο πελάτης θέλει να πληρώσει χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα. Επισήμαναν μάλιστα ότι αν τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ βρουν τρόπο να μπουν στις βίλες προσποιούμενα τους πελάτες, τότε είναι που θα καταφέρουν να πατάξουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ