2019-09-10 15:39:11
Φωτογραφία για Brexit: Κολλημένος στον τοίχο ο Τζόνσον, με το θρίλερ να συνεχίζεται
Έκτη ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού μέσα σε έξι ημέρες - Οι βουλευτές είπαν όχι για

δεύτερη φορά σε πρόωρες εκλογές - Ο Τζόνσον ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το Brexit - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία

Mόνος εναντίον όλων. Η έκτη ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, Mπόρις Τζόνσον, μέσα σε έξι ημέρες είναι ένα γερό χαστούκι για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στρητ ο οποίος δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές.

Μόλις επτά εβδομάδες βρίσκεται στη Ντάουνινγκ Στρητ και ο εκκεντρικός πρωθυπουργός έχει φέρει τα πάνω- κάτω στη χώρα του.

Κλείνοντας το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες - από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου- ο συντηρητικός πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με 21 «αντάρτες» των Συντηρητικών, που τους διέγραψε από το κόμμα αφού δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή, την εξέγερση των «Remainers»-των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε- και των Βρετανών πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πραξικοπηματική κίνηση του Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες.


Αναφερόμενη στις επόμενες κινήσεις του Τζόνσον, η εφημερίδα Guardian γράφει: «Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη βρετανική βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση του Brexit για άλλους τρεις μήνες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Τζόνσον όμως έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές ότι δεν πρόκειται να το κάνει αυτό.Μπορεί όμως να αγνοήσει το νόμο;»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC και το Sky News, όσοι αντιτίθενται στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προετοιμάζονται για μια νομική διαμάχη με την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του χθες στο CNN, o υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται για άλλη μία φορά κολλημένος στον τοίχο αφού δεν κατάφερε για δεύτερη φορά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 για να περάσει την πρόταση του για πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Αλλά και η ανακοίνωση του Τζον Μπέρκοου, γνωστού και ως «ντελάλη» της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι αποχωρεί από το αξίωμά του την 31η Οκτωβρίου ήταν ένα ακόμη χαστούκι για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό.

Ο Μπέρκοου υποσχέθηκε στη σύζυγό του Σάλι και τα τρία παιδιά του, ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του που είχε αναλάβει το 2009.

«Εντυπωσιακό είναι, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», ότι, «μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, το κοινοβούλιο έγινε ξαφνικά φιλικό και ευγενικό μαζί του.Μέλη όλων των κομμάτων ευχαρίστησαν τον Μπέρκοου και επαίνεσαν το έργο του - ακόμη και οι Tόρις που τον αντιπαθούν πραγματικά». Πολλοί υποστηρικτές του Brexit έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τον Μπέρκοου ότι επιχείρησε να τινάξει στον... αέρα την ατζέντα του Brexit . Ο ίδιος δηλώνει αμερόληπτος αν και η θέση του είναι γνωστή: τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε πυρά κατά του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για δειλία αφού αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση των πρόωρων εκλογών παρακινώντας την κόμματα της αντιπολίτευσης να πράξουν το ίδιο.

«Δεν μπορείτε να κρύβεστε για πάντα από την λαική ετυμηγορία», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στην ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Μόνο 293 βουλευτές υπερψήφισαν χθες την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών γεγονός που σημαίνει ότι «παγώνει» το ενδεχόμενο εκλογών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το νωρίτερο, λόγω της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου και θα «προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για το εθνικό συμφέρον ... αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω το Brexit», τόνισε.

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές του CNN

1ον: Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να υπακούσει στο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει μια παράταση του Brexit. Η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει το αίτημα αυτό αποφεύγοντας το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας.

Η ΕΕ, και ειδικά η Γαλλία, είναι σαφές ότι θα χορηγούσαν μια τρίτη παράταση για το Brexit μόνο εάν άλλαζε θεμελιωδώς το πολιτικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρεαλιστικά, μια θεμελιώδης αλλαγή σημαίνει εκλογές, τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ήταν απίθανο να μπλοκάρουν σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η παράταση θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο με την προϋπόθεση ότι θα διεξάγονταν εκλογές.

2ον: Η δεύτερη επιλογή είναι ότι η ΕΕ αρνείται το αίτημα του Τζόνσον για παράταση του Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επέστρεφε στο Λονδίνο και θα αντιμετώπιζε δύο επιλογές: να αναζωογονήσει την συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit ή να προσπαθούσε να την περάσει χωρίς συμφωνία.

Αυτό θα σήμαινε ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθούσε να εξαναγκάσει την κυβέρνηση Τζόνσον να πάει σε εκλογές ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακόμα κι αν αυτή η ψηφοφορία πραγματοποιούνταν στις 18 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον θα είχε 14 ημέρες προτού διεξαχθούν εκλογές βάσει νόμου (ονομάζεται «νόμος περί σταθερών κοινοβουλίων», ο οποίος επιτρέπει σε μια ηττημένη κυβέρνηση να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε δύο εβδομάδες και να επιστρέψει στην εξουσία. Ωστόσο, 14 ημέρες, υπολείπονται για την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

3ον: Η τρίτη επιλογή μοιάζει με τις δύο προηγούμενες αλλά με μια πρόσθετη νομική επιπλοκή. Αν ο Τζόνσον αρνηθεί να ζητήσει παράταση για το Brexit, θα αγνοήσει το νόμο. Έχει ειπωθεί ότι, αν το πράξει, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και φυλάκιση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ