2019-09-20 15:04:01
Φωτογραφία για Βrexit: «Δεν έχω ερωτική σχέση με το backstop» λέει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 Αν οι στόχοι επιτευχθούν με άλλο τρόπο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είπε ο απερχόμενος

πρόεδρος της Κομισιόν, που υποστηρίζει πως υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία με τη Βρετανία

«Δεν έχω ερωτική σχέση με το θέμα των ιρλανδικών συνόρων "backstop"», δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» την ώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Brexit.

Μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς το Λονδίνο ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit τελειώνει, τα βρετανικά ΜΜΕ γράφουν ότι κάτι... κινείται σε διπλωματικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο διασφάλισης ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit.

«Μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε είναι πιθανή», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν
. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει εάν οι πιθανότητες για μια συμφωνία ξεπερνούν το 50%.

«Όσον αφορά τις λεγόμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις, ας μας επιτρέψετε σε εμάς και τη Βρετανία να επιτύχουμε τους βασικούς στόχους του backstop… εάν υπάρξουν αποτελέσματα, δεν με νοιάζει το μέσο», υποστήριξε. «Δεν έχω ερωτική σχέση με το backstop. Εάν οι στόχοι επιτευχθούν όλοι τους, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ θα έχει συνομιλίες με τον βασικό διαπραγματευτή της Ε.Ε Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι «η διάθεση είναι καλύτερη».

Ωστόσο, πηγές της Ντάουνινγκ Στρητ προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμα «πολύς δρόμος» για την επίτευξη συμφωνίας.

Τζόνσον και Βαράντκαρ θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ