2019-09-30 13:20:52
Φωτογραφία για Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας υπογράφουν στη Θεσσαλονίκη την αμυντική συμφωνία
Υπογράφεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη -σε λίγη ώρα- η συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία ο εναέριος έλεγχος της γειτονικής χώρας τίθεται υπό τον έλεγχο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι μέρος της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει επί της ουσίας κι όχι στα λόγια την αναδιοργάνωση των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας , οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις ΝΑΤΟϊκές απαιτήσεις.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών , που ήδη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση Ζάεφ επιθυμούσε η υπογραφή να γίνει από τους ΥΕΘΑ των δύο χωρών , αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και μήνες. Την υπογραφή “φρέναραν” οι εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ με αλεπάλληλα έγγραφα ζητούσε από την Αθήνα να υπογραφεί η συμφωνία, καθώς δεχόταν και δέχεται πιέσεις για ανάλογη συμφωνία από Βουλγαρία και από Τουρκία. Οι Βούλγαροι μάλιστα έχουν επικοινωνήσει με την Αθήνα ζητώντας να “μοιραστούμε” το έργο του εναέριου ελέγχου της Βόρειας Μακεδονίας.


Η αμυντική συμφωνία εκτός όλων των άλλων παρέχει μεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού είναι βέβαιο ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προμηθευτεί μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό που ελληνικές εταιρείες μπορούν να αναβαθμίσουν και να συντηρήσουν.

Συνεπώς προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται λες και βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο. Οι δηλώσεις υπουργών της περί καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν στηρίζονται πουθενά.Μόλις προχθές ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, κάτι που όπως είπε είναι η μόνη που το διακιούται ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ