2019-10-02 09:55:08
Φωτογραφία για Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα
Νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, σε συνέχεια της εικοσιτετράωρης απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας και απεργία σήμερα  Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή Διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.


Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. «Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το "όπλο" μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς στην εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι Συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα Τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το Τραμ θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων, «προκηρύσσεται τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, με αίτημα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία, αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ», προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος, «καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη Διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). «Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ως αντίδραση ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00:01 έως τη λήξη, στις 24:00, στις 2 Οκτωβρίου. Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της πανεργατικής πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και τους οδηγούς Ι.Χ. και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της εικοσιτετράωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία». Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του Δ.Σ., με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 και, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο Υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου-τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ