2019-11-20 11:47:59
Φωτογραφία για ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ, Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ…ΠΟΛΛΑ ΝΕΥΡΑ!!!
5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Λίγες μόλις εβδομάδες κράτησε η κίνηση των Αμερικανών με εντολή Τραμπ να αποχωρήσουν από την Συρία, καθώς, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, έχουν ήδη επιστρέψει στις κυριότερες βάσεις τους, (στον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα, γαλάζιο μόνιμη αμερικανική παρουσία), κρατώντας θέσεις κλειδιά ειδικά σε σημεία που υπάρχουν πετρελαιοπηγές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Άγκυρας, οι Αμερικανοί έχουν επιστρέψει στον θύλακα του Μενβίτς που βρίσκεται υπό κουρδική κυριαρχία και ήθελε να καταλάβει ο Ερντογάν, καθώς και στις περιοχές της Ράκκα, επίσης βόρεια και νότια του Haseke, ενώ κρατούν τις θέσεις τους στην περιοχή του Deyirzor, όπου βρίσκονται και οι πετρελαιοπηγές της Συρίας και που εκμεταλλεύονται οι Κούρδοι.

Ο κεντρικός αρθρογράφος της Hürriyet, ο Abdulkadır Selvi, αναφέρει ότι ο Τραμπ παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον Ερντογάν έχει παραχωρήσει τις κυριότερες ενεργειακές πηγές της Συρίας που έλεγχαν οι Αμερικανοί στους Κούρδους. Παράλληλα οι Ρώσοι ουσιαστικά έχουν υψώσει ένα τείχος στις τουρκικές δυναμεις, ( στον χάρτη σκούρο παρισινό και γαλάζιο), ,που τις έχουν ουσιαστικά εγκλωβίσει σε μια στενή λωρίδα έκθετη σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι πετρελαιοπηγές υπό αμερικανικό-κουρδικό έλεγχο είναι ανατολικά του Deyrizor, που είναι η πιο χρυσοφόρα από ενεργειακά κοιτάσματα περιοχή της Συρίας, καθώς και στις περιοχές : El-Ömer, Cafra, Vard, Afra, Carnuf, Tanak, Kevabi, Azrak, Kahar, Şueytat, Galban που ήδη ελέγχονται από το YPG, δηλαδή από τους Κούρδους. Το κέρδος από την εκμετάλλευση αυτών των πετρελαιοπηγών έφτασε το 1,5 δις δολάρια ετησίως, ενώ η παραγωγή φτάνει συνολικά τα 100 χυλώδες βαρέλια ημερησίως.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου παρατηρήθηκε ένα μεγάλο αμερικανικό κομβόι να κατευθύνεται από το Haseke προς το Kamışlı, όπου οι Αμερικανοί προσχωρούν στην ίδρυση δυο νέων βάσεων παρά τις συμφωνίες περί αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί έχουν εγκατασταθεί ξανά σε στρατηγικής σημασία περιοχές, ενώ η Άγκυρα υποψιάζεται ότι όλα γίνονται κατόπιν συμφωνίας με την Ρωσία για να περιοριστεί δραστικά η παρουσία της στην χώρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ