2019-11-29 07:30:07
Φωτογραφία για Δύσκολα τα πράγματα για την αλλαντοβιομηχανία Creta Farms
Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms. Το άνοιγμα του φακέλου των δεσμευτικών προσφορών απέδειξε ότι ούτε οι αποφασισμένοι μνηστήρες είναι τόσοι πολλοί ούτε και ο δρόμος προς τη διάσωση της πολύπαθης εταιρείας εγγυάται την ακεραιότητά της. 

Οι έξι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές τελικώς αποδείχθηκαν οι εξής δύο: ο Ελληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Βιτζηλαίος μέσω της Impala Investments, μετόχου της Λακωνικής Τροφίμων, και η ρωσικών συμφερόντων Lime Capital Partners, το επενδυτικό σχήμα που από το 2012 ελέγχει την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σαφέστατα αποδείχθηκε μικρότερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί (από την πλευρά των μετόχων είχε γίνει λόγος ακόμη και για επτά υποψήφιους επενδυτές), αλλά τώρα, εκτός από την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχή απαξίωση της εταιρείας στην αγορά, αναδεικνύονται και άλλα εξίσου βαριά προβλήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα business plans που έχουν εκπονήσει τα δύο επενδυτικά σχήματα είναι αυστηρά με το βλέμμα στραμμένο στις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται απαιτήσεις έναντι των τραπεζών για κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων, που ξεκινά από 50% και φτάνει έως και 70%. Επίσης, με δεδομένη τη ραγδαία πτώση του τζίρου τους τελευταίους μήνες οι «λευκοί ιππότες» επιμένουν σε δραστική μείωση του προσωπικού, το οποίο αριθμεί περίπου 800 υπαλλήλους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απαίτηση μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού έως και 50%.

Τα χρέη

Σε ό,τι αφορά στα χρέη της Creta Farms, αυτά υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους ήταν στα επίπεδα των 109 εκατ. ευρώ. Αιτίες, ο ανηλεής πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη, οι αλληλομηνύσεις και το ξεμπρόστιασμα των αθέμιτων πρακτικών που εφάρμοζε η οικογένεια επί σειρά ετών και πριν επέλθει ο αδελφικός σπαραγμός. Πλέον οι οφειλές της επιχείρησης προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές υποχρεώσεις με ημερομηνία 31 Αυγούστου ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά δεδομένα και το καθημερινό κατρακύλισμα προς το αδιέξοδο, που συμπληρώνεται με τη ραγδαία πτώση του κύκλου εργασιών, καθιστούν ακόμη πιο δυσχερή τη συνθήκη εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσωση της εταιρείας με τη σημερινή ακέραιη μορφή της.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, με την εκδίκαση του σχετικού αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α να έχει οριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Ο βασικός στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να καταστεί εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα 106β και 106δ. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, θα διαφανεί αν τελικώς θα τελεσφορήσει η προσπάθεια για διάσωση του συνόλου της Creta Farms ή η εξαγορά μόνο κάποιων περιουσιακών στοιχείων, ίσως και μεμονωμένων δραστηριοτήτων. Το brand «Εν Ελλάδι» αποτελεί ένα από τα δυνατά assets της εταιρείας, όπως και ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός της.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανία τελεί εν αναμονή της εκταμίευσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αρχίσει ήδη να γίνεται σαφές ότι για να συνεχίσει να αναπνέει με αποδοτικότητα στην αγορά απαιτείται χρηματοδότηση επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση των 4 εκατ. που καίνε την επιχείρηση, ωστόσο το θέμα κολλάει στο γεγονός ότι δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μία εκ των πιστωτριών τραπεζών ζητεί πρόσθετες εγγυήσεις, τοποθετώντας την αποδέσμευση των κεφαλαίων της ενδιάμεσης χρηματοδότησης στο τέλος του έτους.

Γιατί κράτησε αποστάσεις στο… παρά πέντε η Νίκας – Οι άλλοι υποψήφιοι

Η κακή κατάσταση των οικονομικών της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και το «σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς της» ήταν οι λόγοι που τελικά η Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου κράτησε αποστάσεις από το τελικό στάδιο της διαδικασίας. Αλλωστε, η κατάρρευση της Creta Farms χάρισε στη Νίκας ένα γενναίο ποσοστό μεριδίων στον κλάδο horeca της τάξης του 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% καταμερίζεται στους άλλους παίκτες, κυρίως στην Υφαντής. Ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αποτέλεσαν και οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου της Νίκας Γιώργου Νίκα, με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Αρνητική έκπληξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του ομογενούς επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου, ο οποίος, μάλιστα, προ μηνών είχε εμφανιστεί ως υποψήφιος επενδυτής και συμπαραστάτης του Τάκη Δομαζάκη στην κόντρα του με τον αδελφό του, Μάνο. Η εικόνα ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου που αντίκρισε κατά την επίσκεψή του προ ημερών στις εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου και το γεγονός ότι δεν έχει πρότερη εμπειρία στον κλάδο ήταν οι παράγοντες που τον απέτρεψαν, όπως ο ίδιος διέρρευσε στους δημοσιογράφους. Αντιθέτως, οι δύο έτεροι ενδιαφερόμενοι (ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV, και η Lime Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Δωδώνης), οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει και αυτοί επίσκεψη στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Κρήτη, φαίνεται ότι δεν κάμφθηκαν από τον επιτόπιο έλεγχο στην κρητική βιομηχανία.

Όλο το παιχνίδι είναι πλέον στα χέρια της ΕΥ, που καλείται να επιλέξει με ποιον στρατηγικό επενδυτή θα προχωρήσει και υπό ποιους όρους σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Με το μεγάλο «αγκάθι» στη διαδικασία να είναι η στάση των δύο βασικών μετόχων, των αδελφών Δομαζάκη, ο χρόνος πιέζει, τα χρέη αυξάνονται και πλέον στο τραπέζι μπαίνει και το ενδεχόμενο κατάτμησης της βιομηχανίας.

Της Μαρίας Σμιλίδου 

[email protected]

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ