2019-12-16 07:36:38
Φωτογραφία για Μεγαθήρια και γίγαντες της Παταγονίας…
Μοιραστείτε το άρθρο

Μια αμερικανική αποστολή, με επικεφαλής τον έγκριτο παλαιοντολόγο Elmer Riggs, η οποία ταξίδεψε μέχρι την Παταγονία για να εντοπίσει πετρελαιοφόρες πηγές, βρέθηκε ενώπιον ενός παλαιοντολογικού θησαυρού. Λησμόνησε, λοιπόν, τον αρχικό σκοπό της και επιδόθηκε με πάθος σε παλαιοντολογικές μελέτες.



Elmer Samuel Riggs (23/01/1869 – 25/03/1963)

Είναι γνωστό πως η Παταγονία υπήρξε η πατρίδα των παραδοξότερων μεγαθηρίων της προϊστορικής εποχής, τα οποία ζούσαν εκεί κατά χιλιάδες. Και ακριβώς στην αποσύνθεση εκατομμυρίων πτωμάτων τέτοιων ζώων οφείλονται οι άφθονες πετρελαιοφόρες πηγές, οι οποίες τοποθετούνται μεταξύ των λιμνών, συνήθους κατοικίας των μεγαθηρίων. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αναμενόταν η ανακάλυψη ενός τόσο σπουδαίου παλαιοντολογικού θησαυρού.

Η Παταγονία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο μυστηριώδεις γωνιές του πλανήτη. Στα ψηλά βουνά της συναντά κανείς διάσπαρτα κοχύλια. Προφανώς, το έδαφος της χώρας ανυψώθηκε απότομα πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, ούτως ώστε το σημείο που ήταν άλλοτε πυθμένας της θάλασσας έφτασε να αποτελεί την κορυφογραμμή της.

Καταρχάς, η Παταγονία ήταν νησί, πάνω στο οποίο αναφάνηκε και αναπτύχθηκε η ζωή από το απλό κύτταρο μέχρι το μεγαθήριο, που ήταν φυτοφάγο. Αργότερα, ενώθηκε με τη Νότια Αμερική, συνεπεία ανύψωσης και πάλι του εδάφους, με τη βόρεια ξηρά της. Τα σαρκοφάγα μεγαθήρια κατέβηκαν τότε από τον βορρά και σχεδόν εξαφάνισαν τα φυτοφάγα.

Αυτή η εξήγηση δίνεται από την Επιστήμη για την εντός μικρού χρόνου εξαφάνιση των μεγαθηρίων, τα οποία αποτελούσαν σχεδόν τον αποκλειστικό πληθυσμό της Παταγονίας. Η χώρα αυτή κρύβει επομένως στο υπέδαφός της το μυστικό της ιστορίας της υδρογείου, πάνω στην οποία βασιλεύει πλέον ο άνθρωπος, του οποίου μάλιστα τα πρώτα ίχνη ανακαλύφθηκαν επίσης στη λεγόμενη Γη του Πυρός.

Ο επιφανής Αργεντινός παλαιοντολόγος, ανθρωπολόγος και ζωολόγος Florentino Ameghino, που αφιέρωσε τη ζωή του στη συλλογή απολιθωμάτων στη μακρινή αυτή χώρα, κατόρθωσε να εντοπίσει και να μελετήσει απολιθωμένα οστά σκελετών ανθρώπων, οι οποίοι ήταν σύγχρονοι των μεγαθηρίων, των γνωστών υπό τη γενική ονομασία Γλυπτόδοντες και τα οποία ζούσαν κατά τις αρχές της Τριτογενούς Περιόδου.

Florentino Ameghino (19/09/1853 – 06/08/1911)

Ο άνθρωπος, κατά την επικρατούσα θεωρία, αναφάνηκε στις αρχές της Τεταρτογενούς Περιόδου, δηλαδή 100.000-150.000 έτη μετά την εποχή των Γλυπτοδόντων. Για αυτόν τον λόγο επομένως δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς βρέθηκαν οστά ανθρώπων σε απολιθώματα της Τριτογενούς Περιόδου.

Αυτό το μυστήριο, λοιπόν, κλήθηκε να διαλευκάνει η αποστολή του Elmer Riggs. Από τα ανθρώπινα οστά που ανέσυραν οι επιστήμονες και ειδικά από μηριαία οστά, αν και δεν κατάφεραν τα βρουν κρανίο, αποφάνθηκαν ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν κυριολεκτικά μεγαλόσωμοι. Ήταν γίγαντες!

Κατά περίεργη σύμπτωση, και οι πρώτοι περιηγητές του 17ου αιώνα αφηγούνταν ότι στην Παταγονία συνάντησαν γίγαντες. Οι νεότεροι εξερευνητές δε συνάντησαν μεν γίγαντες, αλλά τα οστά τεράστιων μεγαθηρίων, όμοια των οποίων δεν έζησαν σε κανένα άλλο μέρος της Γης.

Το περίεργο είναι ότι οι απόγονοί τους έχουν πλέον εκφυλιστεί από την πάροδο των χρόνων και εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή σε σμίκρυνση. Οι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι στην Παταγονία υπήρχαν εξαιρετικά περίεργα θηρία, που τα ονόμαζαν στην τοπική γλώσσα “Νοτοογκούλε”.

Υπήρχαν τέτοια “Νοτοογκούλε” γίγαντες, παραπάνω από διπλάσιοι από τον μεγαλύτερο ελέφαντα και “Νοτοογκούλε” νάνοι, μικρότερα από τον λαγό. Και τα δύο αυτά είδη ήταν ερπετά.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 05/08/1925…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 05/08/1925

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Υποβολή αξιολόγησης

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...



Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!



Μοιραστείτε το άρθρο...

Let's block ads! (Why?)



ΠΗΓΗ

Μεγαθήρια και γίγαντες της Παταγονίας ΠΕΡΙΕΡΓΑ - STRANGE
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ