2019-12-23 23:26:14
Φωτογραφία για East Μed: Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αγωγός
Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, η Μόσχα και το Κίεβο ενεπλάκησαν σε σφοδρή

αντιπαράθεση για το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται «transit» μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στα πλαίσια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, οι ρωσικές αρχές είχαν διακόψει τη ροή του καυσίμου προς την Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πάγωσε». Η εμπειρία έφερε ρεαλισμό στην ΕΕ και επιτάχυνε τα σχέδια εναλλακτικών αγωγών για το φυσικό αέριο που καταλήγει στην Ευρώπη.

Δέκα χρόνια μετά ο ευρωπαϊκός στόχος της διαφοροποίησης των πηγών προέλευσης της ενέργειας, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από τον υπάρχοντα αγωγό που περνά από την Ουκρανία παρουσιάζει νέα προβλήματα.

Οι εναλλακτικοί αγωγοί «σκοντάφτουν»

Στο Βορρά – Η Γερμανία με τη Ρωσία είναι στη τελική φάση κατασκευής του NordStream του αγωγού φυσικού αερίου που τις συνδέει απευθείας μέσω Βόρειας Θάλασσας. Αλλά ο αγωγός αυτός όμως έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι οποίες κατάφεραν -με τις κυρώσεις που πέρασαν την τελευταία εβδομάδα και τον εκφοβισμό των κατασκευαστικών εταιριών που εμπλέκονται στην κατασκευή του - να σταματήσουν το έργο, προκαλώντας οργή στο Βερολίνο.


Στο Νότο – Οι εργασίες για τον αγωγό EastMed που θα ενώσει τα Κυπριακά και τα Ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Η προετοιμασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του έχει επιπλέον περιπλακεί από την προκλητικότητα της Τουρκίας -η οποία διεκδικεί δικαιώματα πάνω στη διαδρομή του: τελευταία αφορμή ήταν η διμερής συμφωνία με τη Λιβύη που… μοιράζει τη Μεσόγειο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ