2020-01-07 23:46:42
Φωτογραφία για Μητσοτάκης στο think tank Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία της Τουρκίας
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο think tank που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στον ρόλο της Ελλάδας στην διατλαντική σχέση και τη σύνθετη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας για τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Μιλώντας για το Κυπριακό είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του ΟΗΕ
. «Σχετικά με τις διαφορές μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που τη θεωρούμε την μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, έχω πει δημοσίως πως εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη. Και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει, που πιστεύω είναι πολύ δίκαιη και λογική προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι όλοι πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

«Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την έντονα αντιαμερικανική ρητορική έκανε στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση του απέναντι στις ΗΠΑ, όμως δεν κατάφερε να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεν παράλειψε να τονίσει πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. "Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή" και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή».

Η Ελλάδα θέλει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. «H σχέση μας με τις HΠA έχει γεωστρατηγικό βάθος» είπε ο πρωθυπουργός. «H συνάντηση μου με τον Πρόεδρο των HΠA επιβεβαιώνει την ισχυρή σχέση. H Eλλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια ασταθή περιοχή».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Να διευκρινίσω πως ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχα αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είχα κάνει επίσης ό,τι περνούσε από το χέρι μου ώστε η συμφωνία να μην κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Είχα, επίσης, πει δημοσίως πως μόλις η συμφωνία κυρωθεί υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούμε να κάνουμε για να την αλλάξουμε και ότι θα πρέπει να τη σεβαστώ όταν θα αναλάβω την εξουσία, και αυτό έχω κάνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

« Βοηθάμε τις εταιρείες μας, διασφαλίζουμε πως προστατεύουν τα εμπορικά σήματά τους και θα εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση πολύ συστηματικά. Την ίδια στιγμή έχουμε πει δημοσίως πως είναι προς το συμφέρον μας να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά δε την Αλβανία, πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και επιθυμεί να συμβάλλει σε μια εμπροσθοβαρή ατζέντα για την επόμενη δεκαετία.

Οικονομία και επενδύσεις

Αναφερόμενος στην οικονομία και τις επενδύσεις, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης, ότι το πλεόνασμα του 3,5% ήταν ένα εργαλείο των δανειστών όταν ΄δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτά τώρα έχουν αλλάξει, είπε. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων. Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, είπε, όχι γιατί μας πιέζουν οι δανειστές, αλλά γιατί εμείς πιστεύουμε σε αυτές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ