2020-01-08 09:14:53
Φωτογραφία για Σιωπή Τράμπ για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις και το εάν προτίθεται να μιλήσει στον Τ. Ερντογάν και απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Άγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Έχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα.

Άμεσα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό ότι συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια. Ευελπιστούμε στην δική σας υποστήριξη ώστε αυτή η προκλητική συμφωνία να μην ισχύσει. Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εξαιρετική τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο
. Αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης, αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Από την Κυβέρνηση συμπληρώνουν ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ