2020-01-08 20:00:28
Φωτογραφία για Μιρέλα Πάχου: Θέλω να γυρίσω όλο τον κόσμο με το ακορντεόν μου.
Αυτή να λέει μι-λα-ρε και εμείς να λέμε Μιρέλα! Έτσι εισέβαλε δυναμικά στη ζωή μας η Μιρέλα Πάχου με το ακορντεόν της! Αποφασισμένη να κρατήσει τις ισορροπίες!

Μοιάζει με ένα ουράνιο τόξο που για να κρατάει ισορροπίες, αναμιγνύει τις κορδέλες της λογικής με μια νησιώτικη αύρα και μια κοσμοπολίτικη διάθεση.

Η πολυδιάστατη προσωπικότητα της Μιρέλας Πάχου, μαζί με τη δραστήρια φύση της, ύφαναν τις κλωστές που την οδήγησαν σε κορυφαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Με λίγη λιακάδα και το ακορντεόν της, αισθάνεται ευτυχής και πλήρης!

Βρεθήκατε να ζείτε στη βουή της πόλης, αφού αφήσατε πίσω σας τον καθαρό αέρα του νησιού σας . Πώς ήταν για εσάς αυτή η αλλαγή;

Έφυγα στα 18 από τη Ρόδο για σπουδές και από τότε ζω στην Αθήνα. Η μετακίνησή μου από το νησί στην πόλη έγινε σε μια ηλικία που έτσι κι αλλιώς συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Σ΄ αυτό συντέλεσε και το Πανεπιστήμιο, η ενασχόλησή μου με τη μουσική, οι καινούργιες παρέες κ.ά. Πάντως δε με δυσκόλεψε η μετάβαση. Και ούτε νομίζω ότι με άλλαξε η πόλη σαν πόλη. Θεωρώ πως όπου κι αν ζει ο καθένας, φτιάχνει το δικό του μικρόκοσμο και αυτό είναι τελικά που μετράει.


Θα γυρνούσατε στο νησί σας μελλοντικά ή πλέον αισθάνεστε κορίτσι της πόλης;

Και στη Ρόδο θα μπορούσα να ζήσω κάποια στιγμή, όπως και αλλού, εκτός της Αθήνας. Πάντα υπό προϋποθέσεις, κυρίως επαγγελματικές.

Είστε μουσικός αλλά και υποψήφια διδάκτορας στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτές οι δύο αντίθετες δυνάμεις συνυπάρχουν και στον χαρακτήρα σας; Αντικρούεται μέσα σας η «λογική» του δικηγόρου με την «ευαισθησία» της μουσικού;

Πέρσι ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή μου και τώρα δραστηριοποιούμαι στο χώρο της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Λογική και ευαισθησία πάντα συνυπάρχουν, και στους νομικούς και στους καλλιτέχνες. Κάποτε υπερισχύει το ένα και κάποτε το άλλο, πάντα η ισορροπία είναι τελικά το ζητούμενο.

Σε μια διαφορετική εκδοχή του κομματιού «Mirela», εσείς λέτε «Μι-Λα-Ρε» κι εκείνος «Μι-Ρε-Λα». Θα μπορούσατε να συνυπάρξετε με κάποιον που δεν μιλά τη γλώσσα της μουσικής;

Νομίζω πως δεν μπορώ να συνυπάρξω με ανθρώπους που η μουσική τους αφήνει αδιάφορους.

Θα ήθελα με τα αρχικά του ονόματος σας (Μιρέλα) να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες λέξεις που σας χαρακτηρίζουν.

Μικρόφωνο

Ιούλιος (11, τα γενέθλιά μου)

Ρόδος

Ειλικρίνεια

Λιακάδα (το καλύτερό μου)

Ακορντεόν

Είστε εκφραστική σαν άνθρωπος ή απελευθερώνετε όλο σας το είναι μέσα από τη μουσική, κάτι σαν ένα άυλο ημερολόγιο;

Είμαι γενικά εξωστρεφής και εκδηλωτική. Η μουσική όμως είναι ένας τόσο σημαντικός και ελκυστικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, που θα έλεγα ότι τους προσδίδει υλικότητα.

Τι σημαίνει για εσάς καθένα από τα άλμπουμ σας;

Τα αγαπώ πολύ και τα δυο και τα θεωρώ σταθμούς στη μουσική μου διαδρομή. Αν με το «Μιρέλα» συστήθηκα για πρώτη φορά δισκογραφικά, με το «Λίγο Χρώμα» τόλμησα κάτι παραπάνω: πειραματίστηκα με διαφορετικές επιρροές και διαφορετικά μουσικά είδη:γαλλική και ιταλική pop, μουσικές της Μεσογείου κυρίως από τα Δωδεκάνησα, όλα με κοινό άξονα το ακορντεόν.

Η έμπνευση σας όταν γράφετε μουσική, πηγάζει κυρίως από προσωπικές σας εμπειρίες ή μιλάτε και για γεγονότα που «ανήκουν» σε άλλους, κι όμως αφορούν αρκετούς;

Παίρνω έμπνευση από παντού, από προσωπικές εμπειρίες και τις ζωές των άλλων, από ένα στιγμιότυπο στο δρόμο, από ένα τηλεφώνημα, από οτιδήποτε. Όποια όμως και να είναι η αφετηρία τους, τελικά τα τραγούδια είναι μικρές ιστορίες που παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται αυθύπαρκτες οντότητες, αποκτούν δική τους ζωή!

Πιστεύετε πως το ακορντεόν ενισχύει περισσότερο την παρουσία σας στη σκηνή, σε αντίθεση με το πιάνο που δεν επιτρέπει κίνηση και ως αποτέλεσμα, τόσο άμεση και συνεχή επικοινωνία με το κοινό;

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι το ακορντεόν στη σκηνή μου δίνει μια τεράστια αίσθηση ελευθερίας. Τόσο που κάποιες φορές το αισθάνομαι σαν προέκταση του σώματός μου.

Εξελίσσεστε περισσότερο σαν καλλιτέχνης στο στούντιο (όπου μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα) ή στις live εμφανίσεις σας;

Είναι μια άνιση σύγκριση, γιατί οι ώρες στο στούντιο είναι λιγότερες αθροιστικά. Νομίζω όμως ότι και στους δύο χώρους ο καλλιτέχνης εξελίσσεται, επικοινωνεί άμεσα ή έμμεσα με τον κόσμο και ξεδιπλώνει την ψυχή του.

Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής (Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος και πολλούς ακόμη). Ποιες από αυτές τις συνεργασίες σας χάρισαν τις πιο έντονες αναμνήσεις;

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Σαββόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Βασίλης Καζούλλης, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάνης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Κούτρας. Αισθάνομαι τυχερή, αισθάνομαι ευγνώμων και ταυτόχρονα αισθάνομαι βαριά την ευθύνη να μη διαψεύσω αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή που μου έδειξαν.

Τι σας έχει προσφέρει ως τώρα η εμπειρία σας από την καλλιτεχνική επιμέλεια της χορωδίας «ΝoteAllegre”;

Ψυχική ανάταση, μία συνεχή διαδικασία γνώσης στον κόσμο της μουσικής, έναν κοινό τόπο έκφρασης συναισθημάτων, δεσμούς φιλίας και μια πολύ ωραία παρέα!

Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχει μοιραστεί κάποιος μαζί σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε μουσικό επίπεδο;

Η συμβουλή που μου έδωσε ο μπαμπάς μου: να ασχολείσαι με τη μουσική μόνο αν (και για όσο καιρό) αυτό σου δίνει χαρά.

Πού μπορούμε να σας ακούσουμε αυτόν τον χειμώνα; Ετοιμάζετε και νέα μουσική, πέρα από live εμφανίσεις;

Τα Χριστούγεννα ολοκληρώθηκε μια σειρά προσωπικών εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου, παρέα με τον Βασίλη Γιακουμάρο και εκλεκτούς καλεσμένους: τον Χρήστο Δάντη, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μύρωνα Στρατή, τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, τον Μάρκο Κούμαρη και τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Τον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει νέο single με ένα υπέροχο τραγούδι που μου χάρισε ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος!

Tέλος, κάτι πιο αφηρημένο και σκιαγραφικό: Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας όνειρο;

Να γυρίσω όλο τον κόσμο με τον ακορντεόν μου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

You can call me Doctor!!! parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ