2020-01-21 14:08:09
Φωτογραφία για Στ. Πέτσας: Η επιστολή Πομπέο αποστομωτική απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον
«Στις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή στήριξης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν και, μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή, ότι "οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας". Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα "ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια". Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες», είπε.


Για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους: Αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τόνισε, ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. «Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα ''μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας'' είναι παράνομα και κενά περιεχομένου» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται σήμερα τόνισε ότι συνιστά τομή στην εκπαίδευση, καθώς συνδέει, όπως είπε, ένα μέρος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση, ενώ χαράσσει πολιτικές που ξεκινούν και καταλήγουν στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια». «Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας» είπε και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) και θεσπίζεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει αύριο, στις 10:30 υπογράμμισε ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, συνιστά μια υπέρβαση για την πατρίδα μας. «Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της πατρίδας μας», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος και στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους και, το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. «Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ", το οποίο αποτελείται από δράσεις Δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν» είπε.

Ανήγγειλε ότι στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σήμερα θα υπογραφεί Μνημόνιο Χορηγίας σε Νοσοκομεία, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ και με αυτή τη χορηγία θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των Νοσοκομείων και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα.

Τέλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είπε ότι αύριο το απόγευμα αναχωρεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, θα παραστεί στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, στο Άουσβιτς.

Την επόμενη Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, ενός από τους άξονες της πολιτικής μας για το δημογραφικό ζήτημα.

Τέλος ο Στέλιος Πέτσας καλωσόρισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Αριστοτελία Πελώνη, η οποία με απόφαση του Πρωθυπουργού ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. «Πρόκειται για μια εξαίρετη δημοσιογράφο που με τις γνώσεις και την εμπειρία της θα συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων», είπε.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ